-Stärka fiskeri- och vattenbruksnäringen och ge människorna som verkar inom den mer inflytande,
-Bidra till att bevara planeten,
-Förbättra förvaltningen av den gemensamma fiskeripolitiken,
-Anpassning till förändrade fiskeintressen utanför EU-vatten,
-Nyttjande av potentialen hos hållbara innovationer och investeringar,
-Den gemensamma fiskeripolitiken – ett decennium av konkreta resultat, och
-En fiske- och havspakt för att bana väg för framtiden
I kommissionens analys av den gemensamma fiskeripolitiken beskrivs att nuvarande utmaningar till största del beror på bristande måluppfyllelse, snarare än brister i de uppsatta målen. Kommissionen understryker att de tre huvudprinciper som den gemensamma fiskeripolitiken bygger på fortsatt ska utgöra grund för densamma: (1) miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet (2) effektivt regionalt samarbete (3) beslutsfattande baserat på bästa tillgängliga vetenskapliga underlag.
Förslag till svensk ståndpunkt:
Kommissionens meddelande om den gemensamma fiskeripolitiken är viktig för att kunna bedöma hur väl den gemensamma fiskeripolitiken fungerar och för att nå uppsatta mål med den gemensamma fiskeripolitiken.
Regeringens övergripande målsättning är att förvaltningsåtgärder ska beslutas i linje med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer. Regeringen anser således att fiske- och vattenbruksverksamheterna ska vara miljömässigt hållbara på lång sikt och förvaltas på ett sätt som är förenligt med målen om att uppnå nytta i ekonomiskt, socialt och sysselsättningshänseende. Därtill ska de bidra till att trygga livsmedelsförsörjningen samtidigt som det hållbara fiskets konkurrenskraft värnas.
Regeringen ser positivt på att kommissionen rapporterar om hur den gemensamma fiskeripolitiken fungerar. Regeringen står bakom ordförandeskapets ansats att ta upp kommissionens meddelande om den gemensamma fiskeripolitiken.
Datum för tidigare behandling i riksdagen:
Meddelandet har inte tidigare behandlats i riksdagen.