GAC_SHP_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:4C0E6C

PDF

Kommenterad dagordning rådet

2018-03-29

Näringsdepartementet

Sekretariatet för EU och internationella frågor

Allmänna rådets möte (Sammanhållningspolitiken) den 12 april 2018.

Kommenterad dagordning

Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht

Icke lagstiftande verksamhet

3. Sammanhållningspolitik – strategisk inriktning och prioriteringar för sammanhållningspolitiken efter 2020.

- Diskussion

Förslagets innehåll: Det föreligger idag inget förslag.

Förslag till svensk ståndpunkt: Ett övergripande ingångsvärde för regeringen är att budgeten för sammanhållningspolitiken bör minskas betydligt.

Med mindre finansiering behöver sammanhållningspolitiken också koncentrera sina resurser på att minska skillnaderna mellan regioner och följaktligen bör större fokus läggas på regioner med de största behoven. Stödet till de rikare regionerna bör minskas betydligt och kategorin övergångsregioner bör tas bort.

I alla typer av regioner finns brister och de står inför utmaningar, därför menar regeringen att sammanhållningspolitiken också efter 2020 ska omfatta

hela EU, även om finansieringen minskas väsentligt. Alla typer av övergångsarrangemang och olika säkerhetsnät bör också undvikas. Genomförandet bör förenklas och snabbas på bland annat genom att tillämpa N+2 regeln för alla program.

Sammanhållningspolitiken bör även i fortsättningen vara en långsiktig politik som syftar till att stödja regionernas tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning. Några av de utmaningar där sammanhållningspolitiken kan bidra till lösningar är klimatomställning, energiområdet, forskning, innovation, konkurrenskraft i SMF, digitalisering och kompetensförsörjning. Insatser för integration av nyanlända och för ökad övergång till arbete för personer som står långt från arbetsmarknaden är också prioriterat. De insatser som görs ska vara innovativa och ha ett högt EU mervärde.

Den särskilda budgetposten för de glesbefolkade regionerna bör behållas och befolkningstäthet (gleshet) bör fortsatt vara ett av kriterierna för fördelningen av medel mellan medlemsstaterna.

När det gäller det gränsöverskridande samarbetet – Interreg – menar regeringen att det territoriella samarbetet ska ges hög prioritet inom sammanhållningspolitiken. Samarbetsprogrammen bidrar till ett genuint europeiskt mervärde genom att möjliggöra gemensamma utvecklingsprojekt över nationsgränserna.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: En diskussion om sammanhållningspolitiken efter 2020 diskuterades vid allmänna rådets möte den 15 november 2017 och behandlades i näringsutskottet och EU-nämnden inför detta möte.

4. Kommunikation av sammanhållningspolitiken

- Information från kommissionen

Förslaget innehåll: Kommissionen har aviserat att informera om arbetet för att bättre kommunicera sammanhållningspolitiken.

2 (2)