Till innehåll på sidan

Ekofin, Kommenterad dagordning inför Ekofin 14 juli

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2014/15:3DF566

DOCX

Annotering

2015-07-06

Finansdepartementet

Ekofinrådets möte den

14 juli 2015 i Bryssel

Kommenterad dagordning

- enligt den preliminära dagordning som framkom den 29 juni 2015

  • Godkännande av dagordningen

Lagstiftande verksamhet

  • (ev.) Godkännande av A-punktslistan
  • Övriga frågor
  • Aktuella lagstiftningsförslag
  • Informationspunkt

Det har i skrivande stund inte kommit någon information från ordförandeskapet vilka förslag informationen kommer avse.

Icke lagstiftande verksamhet

  • Godkännande av A-punktslistan
  • Föredragning av det luxemburgska ordförandeskapets arbetsprogram
  • Diskussionspunkt

Rådet ska diskutera arbetsprogrammet för Ekofinrådet under Luxemburgs ordförandeskap.

Ärendet har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Bland prioriteringarna för Ekofinrådet under ordförandeskapet framhåller Luxemburg fortsatt arbete med tillväxtfrågor. Fokus kommer bl a att ligga på implementering av den Europeiska fonden för strategiska investeringar, åtgärder för att förbättra investeringsklimatet samt initiativet om en kapitalmarknadsunion. Vidare kommer arbetet med att förhindra skatteflykt, skatteundandragande och skadlig skattekonkurrens att prioriteras.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar ordförandeskapets arbetsprogram. Programmet tar upp flera områden som är prioriterade även från svensk sida, t ex arbete med tillväxt- och sysselsättningsfrågor inklusive främjande av investeringsklimatet, arbete som syftar till att förhindra skatteflykt, skatteundandragande och skadlig skattekonkurrens, samt frågor rörande klimatfinansiering. Regeringen välkomnar därför det luxemburgska ordförandeskapets avsikt att prioritera arbetet med dessa frågor.

  • Uppföljning av Europeiska rådet - Europeiska planeringsterminen 2015: Landsspecifika rekommendationer
  • Beslutspunkt

Rådet ska anta landsspecifika rekommendationer till medlemsstaterna inom ramen för den europeiska terminen. Rådet antar även en rekommendation som riktar sig till de medlemsstater som har euron som valuta. Endast euroländer har rösträtt avseende denna rekommendation.

Årets landsspecifika rekommendationer behandlades i EU-nämnden den 12 juni inför Ekofinrådet den 19 juni samt den 12 och 17 juni inför EPSCO-rådet den 18 juni. Information gavs till arbetsmarknadsutskottet den 2 juni.

Den 13 maj presenterade kommissionen årets landsspecifika rekommendationer inom ramen för den europeiska terminen. Kommissionen grundar rekommendationerna på en analys av medlemsstaternas nationella reformprogram och stabilitets- eller konvergensprogram som lämnades in i april. Dessutom utgör kommissionens landrapporter som presenterades i slutet på februari ett analytiskt underlag till rekommendationerna.

Rekommendationerna godkändes av Ekofinrådet (ekonomisk-politiska aspekter) den 19 juni och av EPSCO-rådet (sysselsättningspolitiska aspekter) den 18 juni. Därefter ställde sig det Europeiska rådet bakom dem på mötet den 25-26 juni. Rekommendationerna ska nu slutligt antas av Ekofinrådet.

Förslag till svensk ståndpunkt

Mot bakgrund av det förhållningssätt som överenskoms i EU-nämnden i juni 2012 föreslår regeringen att Sverige på rådsmötet ställer sig bakom antagande av de landsspecifika rekommendationerna.  

Regeringen ställer sig bakom att rekommendationer ges till medlemsländerna. Det är sedan upp till varje medlemsland att välja hur man förhåller sig till rekommendationerna.

Gällande rekommendationen till Sverige delar regeringen kommissionens bedömning om att det finns makroekonomiska risker kopplade till hushållens skuldsättning samt att det bristande utbudet av bostäder utgör en viktig utmaning. Detta är områden som regeringen noga följer.

  • De fem ordförandenas rapport "Färdigställandet av EU:s ekonomiska och monetära union"
  • Informationspunkt

Ekofinrådet väntas få en presentation av en rapport om färdigställandet av EMU.

Frågan behandlades i EU-nämnden den 12 juni, inför Ekofinrådets möte den 19 juni 2015, samt den 17 april och 13 maj inför möten i allmänna rådet den 21 april respektive den 19 maj 2015. De svenska ståndpunkterna har varit föremål för överläggning i finansutskottet den 14 april 2015.

Till Europeiska rådets möte i juni 2015 lades en rapport om färdigställandet av EMU fram. Rapporten har utarbetats av kommissionens ordförande i nära samarbete med ordföranden för Eurotoppmötena, ordföranden för Eurogruppen, ordföranden för Europeiska centralbanken, samt Europaparlamentets talman.

Rapporten föreslår att arbetet ska tas vidare i två steg. I ett första steg (1 juli 2015 – 30 juni 2017) ska befintliga instrument och fördrag användas för att stärka konkurrenskraften och öka den strukturella konvergensprocessen. Detta kan enligt rapporten inkludera bl a färdigställandet av bankunionen och en samlad representation utåt för euroområdet i t ex internationella finansiella institutioner. I ett andra steg, som benämns ”färdigställande av EMU”, föreslås mer långtgående åtgärder för att göra konvergensprocessen mer bindande och inrättandet av ett finansdepartement för euroområdet. Senast 2025 är målsättningen ett djupt, verkligt EMU med stabila villkor och ökad välfärd för alla euroländer, som är attraktivt för andra EU-länder att gå med i om de är redo för det. Som förberedelse för övergången från steg ett till steg två kommer kommissionen under våren 2017 lägga fram en vitbok om den fortsatta processen. Vitboken ska förberedas av en rådgivande expertgrupp.

Rapporten är inriktad på euroområdet, mot bakgrund av de gemensamma intressen och behov som länderna med en gemensam valuta har. En del av förslagen kan även stå öppna för övriga medlemsstater.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar en presentation av rapporten i Ekofinrådet. Sverige har ett starkt intresse av ett väl fungerande EMU. Prioriteten bör vara att effektivt implementera det nyligen förstärkta ramverket för ekonomisk-politisk samordning. Det är viktigt att sammanhållningen i EU-28 värnas. Rapporten har nyligen presenterats och regeringen analyserar för närvarande dess innehåll.

  • Övriga frågor

Det finns i skrivande stund inga övriga frågor anmälda.