Anf. 29 Yasmine Larsson (S)
Herr talman! Vi debatterar i dag socialutskottets betänkande 10 om socialtjänstfrågor. Här behandlas 95 motioner från den allmänna motionstiden som alla har det gemensamt att de rör socialtjänstens område. Det är glädjande att se att så många ägnar socialtjänsten och socialtjänstfrågorna sin tid och sin uppmärksamhet. Det är frågor som berör och engagerar, och det tycket jag är bra.
Socialtjänsten är i dag ett eftersatt område. Jag har under mina besök på olika socialtjänster runt om i Sverige fått höra vittnesmål från pressad personal om orosanmälningar som blivit liggande, om utredningar som inte riktigt hinns med och om en stressad arbetsmiljö för socialsekreterarna. Det påverkar i många fall mötet med barnen och deras vårdnadshavare, som är så viktigt för att bygga tilliten mellan socialsekreteraren och familjerna.
Samtidigt har den förra regeringen under åtta år gjort försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen som slagit hårt mot vissa grupper i vårt samhälle. Allt färre människor klarar i dag av att försörja sig själva, och trycket på socialtjänsterna runt om i Sverige ökar. Jag besökte exempelvis socialtjänsten i Helsingborg för tre fyra veckor sedan. Där kan man se en ökning på 30 procent bara under de senaste fyra åren.
Herr talman! I dag är det vanligast angivna skälet till att man söker försörjningsstöd att man saknar ett arbete men inte är berättigad till exempelvis a-kassa eller att den ersättning man faktiskt får inte räcker till att försörja sig. Det var inte så försörjningsstödet var tänkt att fungera. Försörjningsstödet ska vara en sista utväg för den som absolut inte kan försörja sig själv, inte en sämre ersättning för en raserad arbetslöshetsförsäkring.
Det ökade trycket i socialtjänsten leder dessutom till att fler klienter tvingas konkurrera om socialtjänstens kompetens, behandlingsinsatser, tid och pengar. Det går i sin tur ut över de barn som behöver samhällets stöd och hjälp allra mest.
Inom individ- och familjeomsorgen är det i många kommuner en allvarlig situation, särskilt i den sociala barn- och ungdomsvården. Det är stora personalomsättningar, och unga nyutexaminerade får liten eller ingen introduktion alls. Dessutom får de i vissa fall ta sig an svåra fall redan från dag ett.
Den sociala barn- och ungdomsvården är ett prioriterat område för Socialdemokraterna. För att barn ska få det skydd och det stöd de behöver spelar kommunens socialtjänst en oerhört viktig roll för både barnet och dess vårdnadshavare. Resursbrist får aldrig vara anledningen till att ett barn far illa, och det måste vara självklart att socialtjänstens personal, som utreder situationen, ska ha de allra bästa förutsättningarna för att kunna utföra sitt arbete.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Socialtjänst- och barnfrågor
Det behövs tydliga strukturer för att introducera och stärka nyanställda i deras arbete. Det behövs ett lokalt tydligt ledarskap och bra förutsättningar för chefer. Det behövs politiska prioriteringar för att skapa en bättre arbetsmiljö för personalen i socialtjänsten men framför allt för att säkra barnrättsperspektivet.
Det är nu över 30 år sedan dagens socialtjänstlag tillkom. Sedan dess har mycket förändrats i vårt samhälle. Därför planerar regeringen att under året ta fram direktiv till en översyn av hela socialtjänstlagen. Som ett första steg i det arbetet har regeringen tillsatt en nationell samordnare med förtydligat ansvar att driva en nationell dialog om den sociala barn- och ungdomsvården.
Samordnaren ska fram till april 2017 genom dialog med 50 kommuner driva på arbetet med att utveckla kvaliteten i den sociala barn- och ungdomsvården. Arbetet ska även syfta till att lyfta, sprida och lära av goda exempel. Regeringen och den nationella samordnaren för också en nära dialog med bland annat Vision, SSR och SKL och kommer att ta del av deras förslag på förbättringar.
Det är av allra största vikt att barns rättigheter är säkerställda på alla områden, inte minst inom den sociala barn- och ungdomsvården. Vårt mål är att Sverige ska vara det allra bästa landet för barn och unga att växa upp i. Därför, herr talman, är jag mycket glad över att Sverige nu inkorporerar barnkonventionen i svensk lag. Därmed blir det äntligen lag på att barnens situation ska komma i främsta rummet.
Redan 2013, under den borgerliga regeringen, tillsattes en utredning om att inkorporera barnkonventionen. Då var frågan dock om Sverige över huvud taget kunde göra den till lag. Åsa Regnér har i stället gett ett tilläggsdirektiv om att utreda hur det ska ske. Det, herr talman, är inte en helt oväsentlig skillnad. Tack vare den blir det möjligt att säga att barnkonventionen äntligen blir lag i Sverige. Det tycker jag att vi ska vara glada och stolta över, för barnen är det allra finaste vi har.
Herr talman! Jag vill avsluta med att tala om ett av de största samhällsproblemen i vår tid, nämligen våld mot kvinnor i nära relationer. För ett stort antal av de kvinnor och barn som utsätts för hot och våld i nära relationer blir landets kvinnohus och tjej- och kvinnojourer en viktig fristad. Många är i behov av stöd och skydd både på kort och på lång sikt, till exempel när det gäller skyddat boende.
Kommunerna har enligt socialtjänstlagen ansvar för skydd och stöd till kvinnor som av närstående är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp. I vissa fall driver kommunen ett eget skyddat boende. I andra fall drivs det skyddade boendet av ideella föreningar, vanligtvis kvinnojourer eller privata aktörer.
Kvinnojourerna är ett jätteviktigt komplement till samhällets stöd till våldsutsatta kvinnor. Drygt 70 procent av landets skyddade boenden bedrivs i dag i ideell regi. Men vi ser att kvinnojourerna på många håll i landet behöver mer resurser. Att stärka skyddet för våldsutsatta kvinnor och deras barn är ett samhällsansvar och en del av den allmänna välfärden. För att öka långsiktigheten och stabiliteten i de ekonomiska villkoren för de ideella kvinnojourerna har regeringen därför beslutat att stärka det statliga stödet med 25 miljoner kronor för 2015 och därefter 100 miljoner kronor årligen 2016-2019. Det är ett viktigt beslut för att stärka de ideella kvinnojourernas ibland livsviktiga arbete.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Socialtjänst- och barnfrågor
Herr talman! Jag vill med dessa ord yrka bifall till förslaget i betänkandet och avslag på samtliga motioner.
(Applåder)