Anf. 9 Jens Holm (V)
Herr talman! Ofta när man debatterar klimat- och energifrågor blir det på en nivå som är långt ifrån medborgarna. I synnerhet energisystem är ju komplexa och drivs av stora företag, ibland privatägda och ibland ägda av stat, kommun eller landsting. Jag tror att vanliga människor inte känner sig särskilt delaktiga i energiproduktionen.
Jag tror att det går att ändra på det här och att det är otroligt viktigt att vi kan engagera så många människor som möjligt i energiomställningen i Sverige, för vi är alla mer eller mindre överens om att vi måste lämna den fossilburna energin bakom oss. Och vad kan då vara viktigare än att just engagera människor? Ja, lite mer än att man bara ska gå och rösta vart fjärde år. Ett sätt att göra det är att låta människor som kanske bor i en villa eller en lägenhet få producera sin egen el.
När jag besökte Malmö för några veckor sedan och träffade människor som bor i ett bostadsområde där berättade de att de vill sätta upp solceller och solpaneler på sina balkonger och på sina tak där de bor, och fastighetsägaren i området där de bor är också väldigt positivt inställd till det. Men de sade: Det är ingen vits att vi gör det här, för det fungerar inte ifall vi sedan vill leverera ut elen på elnätet. Det är det här som kallas för nettodebitering och att man ska kunna producera sin egen el.
Den här frågan har vi diskuterat ett par år nu i Sverige, och vi ser att andra länder ligger långt före Sverige. Tyskland nämndes här tidigare. Jag kan också nämna Spanien och Portugal, som har kommit mycket längre i produktionen av egen el från hushåll eller små producenter.
År 2007 tillsatte den borgerliga regeringen en utredning om bland annat det här. KTH-professorn Lennart Söder fick till uppgift att titta på energisystemet och bland annat på frågan om hur man ska kunna underlätta för hushåll och småföretagare att producera sin egen el. Lennart Söder kom fram med ett förslag året efter, 2008, som handlar om att man ska ha timvis mätning och att man ska ha en avstämning - jag tror att han pratar om att den ska vara månadsvis.
Det är precis det som vi rödgröna nu föreslår i vår reservation nr 2. Vi vill ha en nettodebitering, vi vill ha timvis mätning och vi vill ha en avstämning, månadsvis eller kvartalsvis kan man diskutera. Men det viktiga är att vi måste ta fram ett enkelt, billigt och kostnadseffektivt system för hushåll och småföretag att producera sin egen el.
Vad säger då regeringen? Ja, när de fick förslaget från Lennart Söder tittade de på det. Sedan har han konstaterat flera gånger att det verkar som att regeringen inte förstår vad han har lagt fram för förslag.
Enligt betänkandet som vi diskuterar nu ska det komma en proposition från Näringsdepartementet, men vi vet inte när. Om någon här från den borgerliga sidan vet när den kommer, berätta det gärna för oss. Om ni vet någonting om innehållet, berätta gärna också det för oss.
Det känns som att regeringen bara avvaktar hela tiden och inte törs ta klivet fullt ut, och jag förstår inte varför. Jag vill att vi i Sverige, precis som flera andra länder, ska kunna involvera folket så att de också blir bärare av den stora energiomställningen som vi står inför. Därför yrkar jag bifall till reservation nr 2.
Jag tycker också att det är viktigt att vi i den stora energiomställningen ser till att vi inte bara gynnar förnybar energi som redan finns inom elcertifikatssystemet. Det rullar på hyfsat, kan jag säga. Men hur är det med till exempel solenergin? Den står ju och stampar i Sverige, medan den växer otroligt fort i andra länder. Av all ny elinstallation i EU-länderna i fjol står faktiskt solelen för hela 22 procent. Det är otroligt mycket. Sverige bidrar inte till det, för i Sverige händer ingenting.
Vad vi i Vänsterpartiet och vi rödgröna vill ha är ett planeringsmål för solenergi. Vi vill också att man ska pröva ifall man kan ha ett fastprissystem, så att man har ett fast pris för el som levereras från ett visst teknikslag. Och det skulle kunna vara solelen, för annars kommer den inte att bryta in på elcertifikatsmarknaden.
I samband med det här tycker jag att det är extremt olyckligt att regeringen i år skriver i budgeten att man avvecklar det direkta stödet för solenergin. Det är ju helt fel. Maud Olofsson sade tidigare i en interpellationsdebatt att nu är solenergin så konkurrenskraftig att den kan stå på egna ben. Men den står ju inte på egna ben i Sverige. Jämfört med andra länder står vi fortfarande och stampar, så det finns fortfarande väldigt mycket som bör göras.