Tillgång på vaccin

Skriftlig fråga 2019/20:1693 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-29
Överlämnad
2020-06-30
Sista svarsdatum
2020-07-14
Svarsdatum
2020-07-29
Besvarad
2020-07-29
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Forskare varnar nu för att Sverige kan komma sist i kön när det gäller vaccin mot covid-19, och i värsta fall bli helt utan. När andra länder har vaccinproduktion inom sina gränser och skrivit kontrakt och dammsugit världsmarknaden på ett kommande vaccin har den svenska regeringen och ansvariga myndigheter knappt kommit ur startgroparna, larmar Rikard Forslid, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet som i över 15 år har varit engagerad i frågan om vaccinproduktion i Sverige. Detta enligt Fplus.

Man menar att eftersom regeringen var illa förberedd när det gällde att förse svenska folket med coronatester och, enligt statistik från Oxfords universitet och organisationen Global Change Data Lab, var ett av de länder som under en period hade sämst tillgång i världen pekar många parametrar mot att Sverige riskerar att bli utan vaccin eller i alla fall hamna sent i kön för att få det.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder tänker ministern att vidta för att Sverige och svenska folket inte ska bli utan vaccin mot covid-19?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1693 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/05741/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1693 av Björn Söder (SD)
Tillgång på vaccin

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att Sverige och svenska folket inte ska bli utan vaccin mot covid-19.

Att säkra tillgång till ett eventuellt vaccin mot covid-19 är högt prioriterat för regeringen. Den 20 maj 2020 presenterade regeringen en vaccinstrategi som består av tre delar.

Regeringen arbetar aktivt internationellt, inom bl.a. EU och WHO, för att säkra en rättvis global fördelning av kommande vaccin, till Sverige och andra länder. Genom de EU-gemensamma upphandlingarna tecknas förköpsavtal med flera olika vaccinutvecklare för att garantera tillgång till vaccin för EU:s medborgare på lika villkor, samt för att EU ska kunna verka för en solidarisk fördelning även i övriga världen. Inom EU-arbetet är Sverige ett av de sju länder som sköter förhandlingarna med vaccinutvecklare för EU:s räkning.

Den 20 maj 2020 tillsatte regeringen en nationell vaccinsamordnare som har i uppdrag att skapa förutsättningar och utarbeta en handlingsplan för att Sverige ska få tillgång till ett eller flera kommande vaccin mot covid-19 i sådan utsträckning att de nationella behoven tillgodoses. Den 16 juni 2020 utsåg regeringen Richard Bergström för detta uppdrag.


Folkhälsomyndigheten fick den 20 maj 2020 i uppdrag att ta fram en nationell vaccinationsplan, som bland annat ska omfatta prioritetsordning, plan för distribution, uppskattning av vaccinvolymer samt utredning av hur vaccination mot covid-19 kan införas i det nationella vaccinationsregistret.

Stockholm den 29 juli 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.