Tillgång på vaccin

Skriftlig fråga 2019/20:1693 av Björn Söder (SD)

Björn Söder (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Forskare varnar nu för att Sverige kan komma sist i kön när det gäller vaccin mot covid-19, och i värsta fall bli helt utan. När andra länder har vaccinproduktion inom sina gränser och skrivit kontrakt och dammsugit världsmarknaden på ett kommande vaccin har den svenska regeringen och ansvariga myndigheter knappt kommit ur startgroparna, larmar Rikard Forslid, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet som i över 15 år har varit engagerad i frågan om vaccinproduktion i Sverige. Detta enligt Fplus.

Man menar att eftersom regeringen var illa förberedd när det gällde att förse svenska folket med coronatester och, enligt statistik från Oxfords universitet och organisationen Global Change Data Lab, var ett av de länder som under en period hade sämst tillgång i världen pekar många parametrar mot att Sverige riskerar att bli utan vaccin eller i alla fall hamna sent i kön för att få det.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder tänker ministern att vidta för att Sverige och svenska folket inte ska bli utan vaccin mot covid-19?

Frågan är inlämnad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2020-06-29 Överlämnad: 2020-06-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.