Restriktioner på badplatser för att undvika smittspridning

Skriftlig fråga 2019/20:1682 av Sara Gille (SD)

Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Torsdagen den 25 juni 2020 kunde man läsa på SVT Nyheter om hur det var trångt på stränderna trots den rådande smittorisken. Nu när det är varmt och soligt och man uppmanas att ta semester inom Sverige så riskerar landets stränder att överbefolkas. Att hålla två meters avstånd för att inte smitta andra kan då vara svårt. Det finns en befogad oro för att personer ska komma för nära varandra och därmed öka risken för att coronasmitta sprids vidare.

En del stränder har skyltar där man påminner om vikten av att hålla ett avstånd på två meter, men några egentliga maktmedel har man inte. De regler som finns, exempelvis om max 50 personer, är främst inriktade på restauranger. För badplatser finns i dag inga restriktioner utan bara rekommendationer.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att förhindra ökandet av smittspridningen, och avser ministern och regeringen att införa särskilda restriktioner när det gäller badplatser?

Frågan är inlämnad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2020-06-26 Överlämnad: 2020-06-26 Anmäld: 2020-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.