Anf. 42 Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
Herr talman! Sverige är ett litet exportberoende land som för sin tillväxt behöver ta plats på marknader utanför det egna landets gränser. Det förutsätter att ett ständigt arbete pågår för att riva handelshinder och stärka företagens exportmöjligheter.
Sveriges välstånd grundades då vi införde frihandel och näringsfrihet. I dag är Sverige ett av världens mest handelsrika länder, och exporten motsvarar runt hälften av vår bnp.
Våra gränser till våra nordiska grannar ger möjligheter till jobb och tillväxt. Vi anser att stor kraft bör läggas på att fördjupa det nordiska samarbetet genom att montera ned gränshinder och underlätta människors möjlighet att röra sig över gränserna.
Vi menar också att Sverige ska vara den främsta rösten för frihandel och öppenhet inom EU och i världen. Bygger EU en barriär mot omvärlden tappar Sverige konkurrenskraft, vilket skadar vår utveckling men också andras. Därför är det vår uppfattning att EU:s frihandelsavtal ska vara så ambitiösa och heltäckande som möjligt.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Riksrevisionens rapport om effektivitet i exportgarantisystemet
Vi ger vårt stöd till uppfattningen att Sverige ska ge brett och långtgående stöd till kommissionen för att förhandla fram ett transatlantiskt frihandelsavtal, det som går under förkortningen TTIP.
Förenta staterna är redan en av Sveriges allra största handelspartner. Det sammanlagda handelsutbytet 2012 var 110 miljarder kronor. USA är Sveriges fjärde största varuexportmarknad och den allra största utanför EU. Mäter man förädlingsvärdet, det vill säga exportvärdet som skapas i Sverige och som konsumeras utomlands, ser man att Förenta staterna är det största mottagarlandet av svensk export. Amerikanska företag skapar med den amerikanska importen investeringar och ca 70 000 jobb i Sverige.
Frihandel skapar enligt vår mening konkurrens som gör att företag ständigt förbättras och utvecklar produkter och tjänster. Därför vill vi att stor kraft ska läggas på att ta bort handelshinder även på tjänsteområdet. Vi menar att produkter och tjänster blir bäst och får rätt pris då de finns på marknader för att avsättas i konkurrens med andra, och vi är övertygade om att frihandel ger idéutbyte som ökar handelsflöden mellan länder där influenser och de bästa affärsidéerna och den bästa tekniken tar plats.
Genom ett gott näringslivsklimat, forskning och effektiva styrmedel öppnas nya möjligheter inom energieffektivisering, transporter, energilagring och smarta elnät som kan stärka svensk konkurrenskraft och öppna nya exportmöjligheter. Därför fortsätter vi främja svensk miljöteknikexport.
Ett område som också är angeläget är kunskapen inom den offentliga sektorn. Sverige ligger i topp vad gäller länder där båda i ett hushåll arbetar. Den utvecklingen har gjort att Sverige byggt ut tjänster kring arbetsdagen i vårt land. Den senaste i raden är RUT-tjänster.
Här finns mer att göra, men jag vill här och nu lyfta fram det stora intresse som andra länder visat för Sveriges kunskap och genomförande av till exempel förskola och omsorg. Ska detta vara möjligt även fortsättningsvis behöver svensk välfärd ha en bred bas hemma. Vi menar att Sverige har stor potential att utveckla sin tjänstehandel på detta område.
Exportrådet fick 2009 i uppdrag att främja internationalisering och export av svensk vård och omsorg. Här kan Sverige med god kunskap och best practice som kunskapsnation sälja såväl tjänster som just kunskap.
För att detta ska vara möjligt behövs en hemmabas där man praktiserar och gör innovationer i vardagen. Men regeringens politik stoppar den utvecklingen i landets verksamheter såväl som möjligheterna att med god kunskap sälja goda verksamhetsidéer.
Herr talman! Vi vill också verka för fler frihandelsavtal med tredjeland. Bäst öppnas handel globalt genom multilaterala överenskommelser som kan bidra till ett rättvist, stabilt och förutsägbart internationellt handelssystem.
Med EU:s yttre handelspolitik, där Sverige är en del, omfattas bland annat gemensamma handelsavtal och gemensamma förhandlingspositioner i internationella organisationer.
Sverige betonar vikten av frihandel och behovet av framgångsrika förhandlingar inom WTO. Sverige är en tydlig röst för öppen och fri handel, en inre marknad och internationell handelspolitik. Med nya tider kommer också nya möjligheter.
Herr talman! Jag tänker också på de kreativa näringarna, som varit prioriterade i Sveriges export- och handelspolitik, bland annat genom kommunikationsstrategin Symbio Create och genom Främjarkalendern. Den förstnämnda är en plattform för gemensamma idéer, verktyg och goda exempel för att underlätta export av kreativa näringar. Den sistnämnda, Främjarkalendern, är framtagen i syfte att via utlandsmyndigheterna marknadsföra sju kreativa näringar.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Riksrevisionens rapport om effektivitet i exportgarantisystemet
Vi menar att förutsättningarna för entreprenörskap och företagande inom kreativa näringar behöver stärkas ytterligare. Därför har vi moderater i vår motion skrivit in att riksdagen ska uppmuntra och ge Business Sweden ett fördjupat uppdrag att prioritera de kreativa näringarna i sin exportfrämjande verksamhet samt att man ska förlänga arbetet inom Symbio Create-konceptet och Främjarkalendern och förstärka detsamma.
Herr talman! I detta betänkande ställs krav från Sverigedemokraterna på att se över premienivåer för Exportkreditnämnden, öka styrningen av Exportkreditnämnden för att bredda kundbasen när det handlar om små och medelstora företag samt revidera den definition av små och medelstora företag som Exportkreditnämnden använder. Det arbetet pågår, herr talman. Ständiga förbättringar är alltid A och O.
Man kan också se på mängden pengar, för det är stora pengar som är i omlopp här. Man kan tänka tillbaka på finanskrisen, då vi var timmar från att saker och ting kunde ha hänt i vårt land. Då kom stora företag tillbaka till Sverige för att få hjälp och möjligheter, och vi är mycket tacksamma för att vi då hade den organisationen.
Det var som ett snöskred. Finansministern angav att det var vargavinter, och Riksbanken tog ett steg i taget på den tunna isen. Men den striden redde vi ut, och smörjmedlet gjorde att vi tog oss ur det här och sakta är på väg tillbaka.
Herr talman! Vänsterpartiet önskar se förbud mot att exportkrediter, investeringsstöd och andra former av stöd till näringslivet utbetalas till företag som har verksamheter i skatteparadis.
Exportkreditnämnden har sedan 2014 i uppdrag att informera om OECD:s riktlinjer för multinationella företag, principerna i FN:s Global Compact och FN:s principer för företagande samt att säkerställa att verksamheter bedrivs korrekt.
Svensk Exportkredit har ansvaret för att förebygga och motverka all form av finansiell brottslighet, och däri ingår också att skattemedel otillbörligen undanhålls i affärstransaktioner. Det är lite att slå in öppna dörrar.
Herr talman! Någonstans i Sverige startar en resa ut i världen, till Europa, Asien eller andra platser, med ett litet företag och en person med en affärsidé som fått växa och utvecklas. På Facebook läste jag i helgen under rubriken En företagares vardag om hur berättelser nu ska samlas för att beskriva vad det handlar om när man startar ett företag för att skapa ett livsverk på sin ort, få hjulen att snurra för sin egen inkomst och andras, kunna anställa och utveckla och vara en kugge i hjulet till det som sedan gör att vi får till export och försäljning i det stora, för det kommer från människor i det lilla. Det handlar om kafé, lanthandel, bensinstation, restaurang, campingplats, byggföretag, städföretag - ja, listan kan göras hur lång som helst.
Dessa företag verkar inte direkt med export till utlandet men är med och skapar en plattform på sin ort ute i landet, vilket skapar förutsättningar för andra företag att våga satsa inför framtiden.
När nu regeringen väljer att sätta käppar i hjulet för företag genom ökade arbetsgivaravgifter samt sänkt RUT- och ROT-avdrag och gör det dyrare kommer det att påverka vårt land. Enskilda människors idéer om produkter och tjänster är det som skapar företag, arbete och anställningar för andra, vars familjer ska få sin försörjning. Enskilda små kuggar av företag som vart och ett på sitt vis bildar det svenska näringslivet, som växer och gemensamt får Sverige att snurra för ökad tillväxt och bruttonationalprodukt och för att vi ska ha pengar till skola, vård och omsorg inom välfärden.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Riksrevisionens rapport om effektivitet i exportgarantisystemet
Vi menar att regeringen är på fel väg med skattehöjningar på jobb och företagande. Så bygger vi inte tillväxt, handel och export.
Jag vill avsluta med att för tids vinnings skull yrka bifall till reservationerna 2 och 6 av Alliansen.
I detta anförande instämde Cecilie Tenfjord-Toftby (M).