Anf. 78 Andreas Norlén (M)
Herr talman! I mars 2012 sattes bilden av att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, bildat ett hemligt så kallat bulvanföretag, SSTI, för att kringgå svensk lag och att regeringen var involverad i detta. Konstitutionsutskottet konstaterar nu enhälligt att det inte framkommit något som styrker att någon i regeringen eller Regeringskansliet varit delaktig i eller godkänt beslutet om bolagsmedverkan samt bildandet och finansieringen av SSTI. Om den så kallade Saudiaffären handlade om regeringen att var delaktig - ja, då fanns det ingen Saudiaffär.
Utskottet har genomfört elva utfrågningar med myndighetsföreträdare och regeringsföreträdare. Ingen av de nuvarande eller tidigare myndighetsföreträdarna säger sig ha diskuterat SSTI med företrädare för regeringen eller Regeringskansliet innan bolagets medverkan i kontakterna med Saudiarabien avslutades av FOI:s generaldirektör i februari 2010. Ingen nuvarande eller tidigare företrädare för regeringen eller Regeringskansliet säger sig ha initierat eller godkänt bildandet eller finansieringen av SSTI. Den omfattande dokumentation som utskottet har fått del av från Regeringskansliet stöder dessa uttalanden. Men om regeringen inte var delaktig i skapandet av bolaget SSTI - vad var det då som hände, egentligen?
För att få hela bilden måste vi gå tillbaka till år 2005. Då ingår den socialdemokratiska regeringen ett samförståndsavtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Avtalet är ovanligt långtgående och detaljerat, och där sägs bland annat att parterna ska utbyta expertis gällande rekonstruktion av vapensystem. FOI ges uttryckligen en roll i samarbetet när det gäller försvarsteknologi.
Vi återkommer till hanteringen av ingåendet av avtalet i nästa debattrunda, men vi kan redan nu från allianspartierna konstatera att det finns en hel del som tyder på att saudierna inte fick tillräcklig information om till exempel den svenska synen på avtalets juridiska status.
Våren 2007 åberopar Saudiarabien samförståndsavtalet och framför direkt till FOI att landet vill ha hjälp att skapa en anläggning för renovering av pansarvärnsvapen. Det naturliga hade varit att vända sig till regeringen med en sådan här förfrågan, men saudierna kontaktar FOI direkt. FOI meddelar regeringen att man vill ingå ett underavtal med saudierna och uppmanas då att först stämma av frågan med Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Det är ISP som prövar om exportaffärer rörande krigsmateriel och sådana tjänster ska få tillstånd. FOI inleder dock redan i juni 2007 en förstudie med anledning av saudiernas förfrågan. I detta skede har FOI inte fått tillstånd av regeringen att vare sig förhandla om ett underavtal om projektet eller att ingå ett sådant avtal.
Förstudien bygger på att FOI ska leda projektet i Saudiarabien, inklusive upphandling av underleverantörer. I november 2007 meddelar ISP att FOI inte kommer att få tillstånd att genomföra förslagen i förstudien. Samtidigt får regeringen höra talas om förstudien, och det skapar stor förvåning i Försvarsdepartementet att FOI har inlett en förstudie utan regeringens medverkan. Försvarsdepartementet konstaterar att det inte heller finns politisk vilja att låta FOI gå vidare och genomföra förslagen i förstudien.
Vid samma tid får regeringen även veta att FOI på egen hand till Saudiarabien har överlämnat ett avidentifierat exemplar av ett avtal om forskningssamarbete mellan Sverige och ett annat land. FOI hävdar att det var en naturlig följd att saudierna också ville ha ett sådant avtal, och saudierna uppfattar överlämnandet som ett konkret förhandlingsbud. FOI har dock inte regeringens tillstånd att inleda förhandlingar med saudierna om att ingå något forskningsavtal.
FOI har alltså genom att dels inleda förstudien, dels överlämna forskningsavtalet skapat stora förväntningar hos saudierna. Ett omfattande arbete inleds i Försvarsdepartementet med att hantera situationen. Tjänstemän i Försvarsdepartementet intar en aktiv roll för att styra upp FOI, som har gått alldeles för långt. Dessa tjänstemän stiger in mycket tydligt just för att markera regeringens ståndpunkter och se till att dessa får genomslag på FOI:s agerande. Denna tydliga styrning uppskattas och accepteras inte av alla på FOI, och en del är oförstående inför departementets missnöje. Ett led i arbetet är att departementet och FOI utarbetar en lista med alternativa, mer civilt inriktade, samarbetsförslag.
Vid möten med saudierna i maj och juni 2008 nås enighet om vägen framåt. Saudierna ska själva leda sitt renoveringsprojekt, och FOI ska endast ha en konsultroll. Därmed tror Försvarsdepartementet att problemen är hanterade.
Genom regeringsbeslut i november 2008 respektive juli 2009 får FOI tillstånd att förhandla om respektive ingå konsultavtalet med Saudiarabien. Av besluten framgår tydligt vad FOI får och inte får göra. Eftersom FOI tidigare har gått för långt väljer regeringen tydlig, formell styrning genom regeringsbeslut så att det inte ska råda någon tvekan om vilka ramar FOI har och vad regeringen vill. Det finns varken i KU:s utfrågningar eller i den omfattande dokumentation som KU har fått del av något som tyder på att det från departementets sida fanns förväntningar på att FOI skulle göra något annat eller mer än det som framgår av regeringens beslut.
Dick Sträng, då anställd på FOI, hävdar emellertid att han under sommaren eller hösten 2008 får i uppdrag av dåvarande generaldirektören Madelene Sandström att bilda ett bolag som ska leda projektet med saudierna, det vill säga spela den roll som både ISP och regeringen har sagt att FOI inte får spela. Sandström förnekar att hon har gett en sådan order. Om Sandström verkligen bad Sträng att bilda ett bolag eller om Sträng bara har gett sken av detta är inte klarlagt. Några personer inom FOI har senare sagt att de utgick ifrån att Sandström hade godkänt bolagsbildningen, men ingen tycks ha diskuterat frågan med henne. Den ende som säger sig ha diskuterat frågan med Sandström är Dick Sträng.
Sträng vänder sig till två kolleger på FOI för att få hjälp att finansiera bolaget. En av dem rekvirerar i hemlighet medel från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must. Dåvarande Mustchefen hävdar i efterhand att Must inte visste att pengarna skulle användas till bolagsbildning utan trodde att de skulle användas till någonting annat, som inte hade med Saudiarabien att göra.
Dick Sträng bildar därefter bolaget SSTI och blir dess ende ägare. För att FOI ska kunna bilda bolag krävs regeringens tillstånd. Något tillstånd har inte begärts och inte givits. Det finns inte heller något beslut om att bilda bolag arkiverat inom FOI. SSTI har alltså inte bildats av myndigheten FOI.
Madelene Sandström efterträds som generaldirektör vid FOI av Jan-Olof Lind. I mars 2009 låter Lind analysera om Dick Strängs roll i SSTI skulle kunna innebära en förtroendeskadlig bisyssla. Därefter får Sträng beskedet att han måste lämna FOI om han ska ha kvar SSTI. Han går dock på föräldraledighet, och frågan faller tills vidare. Lind säger att han hela tiden har betraktat SSTI som ett från FOI fristående företag. Därmed är det svårt att se hur något bulvanförhållande skulle ha kunnat uppkomma. En bulvan är någon som agerar frontfigur på någon annans uppdrag. Om Lind inte såg SSTI som ett företag som agerade i hemlighet på FOI:s uppdrag är det svårt att se SSTI som bulvan för FOI.
I slutet av mars 2009 lämnar FOI en hemställan till regeringen där FOI begär tillstånd att få ingå konsultavtalet med Saudiarabien. I denna hemställan nämns ordet SSTI i en bakgrundsbeskrivning - något som har blivit mycket uppmärksammat i debatten om Saudiärendet. Det står dock inget om vem som äger bolaget, inget om att ägaren har koppling till FOI och inget om hur bolaget har finansierats. Hemställan handlade om att FOI ville ingå ett avtal, och det var den saken regeringen skulle ta ställning till. Att FOI skulle samarbeta med företag var inte konstigt eller ovanligt, och FOI måste ta ansvar för vilka företag FOI väljer att samarbeta med. Det är inte regeringens sak att ta ställning till vilka företag som ska agera i Saudiarabien eller vilka företag FOI ska samarbeta med.
Hösten 2009 växer kritiken hos några FOI-medarbetare mot att Dick Sträng är anställd inom FOI och samtidigt driver ett eget företag som ska leda Saudiprojektet. Dessutom ifrågasätts hur ett enmansföretag ska kunna driva detta stora projekt som kan förväntas omsätta två tre miljarder kronor. I december framförs kritiken till generaldirektör Lind, som låter göra en internutredning. Lind bestämmer sig för att upplägget med SSTI är ohållbart och avslutar det i februari 2010.
Kort därefter slutar Dick Sträng på FOI. En kollega till honom kommenterar det så här i de förhör Säpo har hållit i ärendet: Dick blev ganska tyken. Hans livs affär hade ju försvunnit, och han sade upp sig ganska fort därefter.
SSTI hann uppenbarligen aldrig bedriva någon egentlig verksamhet, utan hann totalt omsätta 205 993 kronor.
Två år senare, i mars 2012, rapporteras i medierna om SSTI. Jan-Olof Lind och Försvarsdepartementet får först nu indikationer om att finansieringen av bolaget har varit märklig. Försvarsdepartementet uppmanar FOI att utreda saken, och FOI gör så småningom en polisanmälan om trolöshet mot huvudman. Säpo genomför en rad förhör, men åklagaren lägger så småningom ned förundersökningen.
Nästa steg är KU:s granskning. KU får inför granskningen dokument på hundratals, kanske tusentals, sidor från Regeringskansliet och genomför elva utfrågningar. Det blir tydligt att regeringen inte har haft med SSTI att göra. Innebär KU:s granskning att svenska folket nu har fått veta sanningen om Saudiärendet? Svenska folket har i varje fall fått veta det viktigaste, nämligen att regeringen inte har haft med bolaget SSTI att göra.
Några personer inom FOI är inte överens om vem som gjorde vad, men det är inte relevant för KU. KU granskar inte FOI, utan regeringen. Det hindrar inte oppositionspartierna från att i sitt ställningstagande spekulera om vad som hände inom FOI. De lyfter fram vissa pusselbitar som viktigare än andra och skissar på en berättelse. Låt mig därför framhålla att det finns i varje fall två tänkbara berättelser.
En möjlighet är att generaldirektör Madelene Sandström uppmanade Dick Sträng att bilda ett bolag som skulle leda det saudiska projektet. Om det var så talade Dick Sträng sanning när han bad några kollegor om hjälp med bolaget och sade till dem att Sandström ville att bolaget skulle bildas. Sandströms motiv kan i så fall inte ha varit att hon kände press från regeringen, för regeringen ansåg att konflikten med saudierna löstes i juni 2008. Kan Sandström ha velat dra in pengar till FOI genom att sälja konsulttjänster även till SSTI och inte bara direkt till saudierna? Bildandet av SSTI skulle i så fall syfta till att skapa en ny kund för FOI. Det är inte uteslutet.
Det andra alternativet är att Dick Sträng såg en affärsmöjlighet när det stod klart att FOI inte skulle få leda projektet med saudierna. Han kom på idén att skapa ett bolag som skulle överta FOI:s ledande roll i projektet. Projektet förväntades omsätta 2-3 miljarder kronor, varav en betydande del skulle passera genom SSTI. Rimligen skulle det bli någon form vinst av verksamheten. För att få hjälp av några kolleger gav han sedan sken av att generaldirektören stod bakom idén. Att han faktiskt fick viss hjälp av några kolleger bevisar ingenting. De kan ha hjälpt till för att generaldirektören ville det eller för att de felaktigt trodde att generaldirektören ville det.
Olika personer kan tycka att den ena eller den andra berättelsen är mest sannolik, men det avgörande för KU är att det i båda fallen handlar om händelser inom FOI. Statliga pengar och några statliga tjänstemäns arbetstid tycks ha använts på ett felaktigt sätt, men varken Dick Sträng, Madelene Sandström eller någon annan har diskuterat bildandet eller finansieringen av SSTI med någon företrädare för regeringen eller Regeringskansliet. Regeringen har inte haft med SSTI att göra.
Låt mig i detta sammanhang också kommentera några av de ganska detaljerade uppgifter som cirkulerat i medierna och använts för att bygga upp bilden av händelseförloppet. När man studerar uppgifterna närmare visar det sig att flera av dem har en enda källa. I något fall tas en uppgift tillbaka i KU:s utfrågningar, i något fall visar det sig handla om en andrahandsuppgift av oklart värde och vissa uppgifter har inget stöd alls.
Uppgifter som har en enda källa, nämligen bolagets grundare, är bland annat att han fick order om att bolaget skulle finansieras via FOI och Must, hur pengarna överlämnades - det är nämligen enbart han som nämner den mångomtalade plastpåsen - var mötet om finansieringen ägde rum, att pengarna kvitterades och att pengarna inte var ett lån. Andra personer beskriver dessa händelser på andra sätt.
När det gäller påståenden som tagits tillbaka handlar det till exempel om möten som senare visade sig inte ha ägt rum. Personen backade från den uppgiften.
När det gäller en uppgift som fick stor uppmärksamhet förra året, nämligen påståendet att en handling krävdes tillbaka från FOI till Försvarsdepartementet för att "skydda ministern", framgår det tydligt i KU:s utfrågning att uppgiftslämnaren inte påstår sig själv ha hört orden "skydda ministern", utan det återberättades av en medarbetare. Det var alltså en andrahandsuppgift. Den som angavs ha sagt orden förnekar bestämt att hon uttryckte sig så.
När det gäller uppgifter som saknar stöd i utredningen handlar det till exempel om påståendet att regeringen skulle ha haft med finansieringen av SSTI att göra och att ett e-brev skulle ha lyfts bort ur Försvarsdepartementets diarium. När det gäller e-brevet var det så att det av misstag inte blev registrerat när det inkom, vilket är en brist som KU påpekar, men det är ändå en annan sak än det som först rapporterades.
Jag kan sammantaget konstatera att det inte finns något i det Sten Tolgfors sade vid sin presskonferens i mars 2012 som avviker från det händelseförlopp KU skildrar i sitt betänkande.
Låt mig avslutningsvis övergå till KU:s bedömning av ärendet. Som jag sade är alla ledamöter överens om att regeringen och Regeringskansliet inte har haft med bildandet av SSTI att göra. Regeringen frias av KU.
Det vi däremot inte är överens om är synen på regeringens kontakter med FOI.
KU:s ordförande och andra personer har hela det senaste året drivit Saudiärendet hårt i medierna och gjort olika uttalanden som spridit spekulationer och uppenbarligen syftat till att skapa misstankar kring regeringens roll. Det är inte förvånande att de nu vill flytta fokus i sin kritik eftersom den tidigare tesen, att regeringen nog var delaktig i bolagsbildningen, inte kunnat beläggas.
Som Per Bill anförde bör varje slutsats som KU drar underbyggas av fakta som framkommit i utredningsarbetet. Annars är det ingen mening med att göra några utredningar. I oppositionspartiernas ställningstaganden finns dock ett antal påståenden som saknar stöd i materialet.
De fyra oppositionspartierna påstår till exempel att Försvarsdepartementet sagt till FOI att lösa problemet, underförstått på vilket sätt som helst. Vad är källan till det? Vilka dokument eller vilken utfrågning hänvisar de till när de påstår det? Det är ett ogrundat påstående. Ingen har anfört att FOI pressades att hitta på egna lösningar, och det finns inga dokument som tyder på det. Tvärtom grep regeringen in resolut och fattade därutöver två regeringsbeslut som tydligt angav vad FOI fick och inte fick göra.
Oppositionspartierna påstår också att Försvarsdepartementet sköt frågan ifrån sig och inte höll kontakt under hand med FOI. Det är också ett påstående som saknar grund. Det har varit en mycket intensiv kontakt mellan Regeringskansliet och FOI. Det fattades, som sagt, två regeringsbeslut för att ange tydliga ramar för detta. KU brukar normalt kritisera regeringen om man använder för lite formell styrning av myndigheterna. Här är det en mycket och tydlig formell styrning, och då anser oppositionen tydligen att det saknar betydelse.
Utifrån dessa osakliga påståenden, som inte styrks av KU:s utredning, påstår oppositionspartierna sedan att det förekommit brister av allvarligt slag som lett till skada för rikets internationella relationer. Det är överord utan motstycke i modern KU-historia.
Saudiärendet handlar om ett bolag som kopplades bort innan det hann bedriva någon egentlig verksamhet, och oppositionens konkreta kritik går ut på att departementet ringde för sällan till FOI. Att i det läget använda ord som "allvarligt" och "skada" står inte i rimlig proportion till anklagelsen ens om anklagelsen vore välgrundad, vilket den som sagt inte är.
Till detta kommer att KU inte har granskat hur Sveriges utrikesrelationer har påverkats. Peter Eriksson skrev i ett debattsvar till oss att världen undrar över hur taffligt Sverige verkar styras. Jag ställer mig frågan: Har Peter Eriksson frågat världen vad den tycker? KU har i vart fall inte gjort det. Är det något som har skadat Sverige är det anklagelserna om att regeringen stod bakom ett konstigt företag som skulle bygga en vapenfabrik. Det är anklagelser som nu visat sig vara ogrundade.
Denna ogrundade och högljudda kritik devalverar KU:s anseende som sakligt, konstitutionellt kontrollorgan. Detta säger dock mer om oppositionspartierna än om regeringen. Regeringen hanterade en besvärlig situation, SSTI bildades bakom regeringens rygg och de fyra oppositionspartierna gör allt för att flytta fokus från just detta.