Delegationsbeslut inom JO-ämbetet

Betänkande 2010/11:KU7

  1. 1, Förslag
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
26 januari 2011

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

JO:s handläggare ges vissa befogenheter att avgöra klagoärenden (KU7)

Justitieombudsmännen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som de officiellt kallas, väljs av riksdagen för att kontrollera att myndigheter och deras tjänstemän följer lagar och förordningar. Alla som tycker att de blivit felbehandlade av en myndighet kan vända sig till JO. Ombudsmännen har ett personligt förtroendeuppdrag och skilda ansvarsområden. Det stora antalet inkommande anmälningar har resulterat i långa handläggningstider. Ombudsmännen har också fått mindre tid över till sina andra arbetsuppgifter, som inspektioner hos myndigheter och undersökningar på eget initiativ. För att allmänhetens bild av JO inte ska skadas är det viktigt att förstärka JO:s beslutsförmåga. Riksdagen har därför beslutat att handläggare hos JO i begränsad omfattning ska få rätt att avgöra klagoärenden, förutsatt att ärendena delegerats från en ombudsman. Möjligheten till delegering kommer vara tydligt avgränsad. Ändringarna börjar gälla den 1 mars 2011.
Utskottets förslag till beslut
Delvis bifall till framställningen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag

Framställningar / redogörelser: 1

Från riksdagens organ

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2010-11-30
Justering: 2010-12-07
Trycklov: 2010-12-14
Trycklov till Gotab och webb: 2010-12-15
Trycklov: 2011-01-10
Betänkande 2010/11:KU7

Alla beredningar i utskottet

2010-11-23, 2010-11-30

JO:s handläggare ges vissa befogenheter att avgöra klagoärenden (KU7)

Justitieombudsmännen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som de officiellt kallas, väljs av riksdagen för att kontrollera att myndigheter och deras tjänstemän följer lagar och förordningar. Alla som tycker att de blivit felbehandlade av en myndighet kan vända sig till JO. Ombudsmännen har ett personligt förtroendeuppdrag och skilda ansvarsområden.

Det stora antalet inkommande anmälningar har resulterat i långa handläggningstider. Ombudsmännen har också fått mindre tid över till sina andra arbetsuppgifter, som inspektioner hos myndigheter och undersökningar på eget initiativ.

För att allmänhetens bild av JO inte ska skadas är det viktigt att förstärka JO:s beslutsförmåga. Handläggare hos JO föreslås därför i begränsad omfattning få rätt att avgöra klagoärenden, förutsatt att ärendena delegerats från en ombudsman. Möjligheten till delegering ska också vara tydligt avgränsad.

Ändringarna föreslås börja gälla den 1 mars 2011.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2011-01-26
Stillbild från Debatt om förslag 2010/11:KU7, Delegationsbeslut inom JO-ämbetet

Debatt om förslag 2010/11:KU7

Webb-tv: Delegationsbeslut inom JO-ämbetet

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 28 Phia Andersson (S)
Fru talman! I detta betänkande behandlas riksdagsstyrelsens framställning angående delegationsbeslut inom JO-ämbetet. Riksdagsstyrelsens förslag grundar sig på det tillkännagivande som riksdagen gjorde på förslag av konstitutionsutskottet förra mandatperioden om en översyn av instruktionen för riksdagens ombudsmän. Förslaget innebär i huvudsak att det införs en möjlighet för riksdagens ombudsmän att delegera befogenhet att avgöra klagomålsärenden till anställda handläggare på JO-expeditionen med vissa avgränsningar. De föreslagna begränsningarna har till syfte att säkerställa att JO-ämbetets karaktär av personligt förtroendeämbete inte försvagas och att allmänhetens förtroende för JO-ämbetet bevaras. Anledningen till denna översyn var den stora och kontinuerligt ökande ärendemängden hos JO. Den stora ärendemängden hos JO har lett till att många klagomål från enskilda tar alltför lång tid att handlägga, vilket på sikt kan minska förtroendet för JO-ämbetet. Givetvis tillstyrker vi socialdemokrater förslaget i betänkandet, då vi måste ta ett ansvar för att upprätthålla allmänhetens förtroende för JO-ämbetet under rådande omständigheter. Tyvärr kommer ärendemängden inte att minska hos JO genom denna åtgärd, vilket vi klart kan konstatera i JO:s senaste ämbetsberättelse, som ska debatteras efter detta betänkande. Däremot kommer människor förhoppningsvis att få snabbare svar på sina klagomålsärenden hos JO. Med detta sagt, fru talman, vill jag yrka bifall till förslaget i betänkandet.

Anf. 29 Ann-Britt Åsebol (M)
Fru talman! Betänkandet behandlar frågan kring delegationsbeslut inom JO-ämbetet och innebär att det införs en möjlighet för riksdagens ombudsmän att delegera befogenhet att avgöra klagoärenden till anställda handläggare på JO-expeditionen. Bakgrunden står att finna i en skrivelse från chefs-JO där han föreslår just att en utredning skulle tillsättas med uppdrag att göra förändringar i lagen då antalet anmälningar ökat och att handläggningstiderna därigenom blivit alltför långa. Allt mindre tid återstår för utredning och bedömning av klagomålsärenden som är mer komplicerade samt också för att verkställa inspektioner. JO måste kunna organisera sin verksamhet så att klagomål kan avskrivas eller avvisas så effektivt som möjligt, och en ändring i JO-instruktionen skulle underlätta detta. Principen är att JO kan bemyndiga en annan befattningshavare att på ombudsmannens vägnar fatta beslut i avvisnings- och avskrivningsärenden. Riksdagsstyrelsen har haft en utredning i frågan, och remissvar har inlämnats från bland annat Riksrevisionen, Stockholms tingsrätt och JK, som i stort inte haft något att invända mot liggande förslag. Det är naturligtvis av största vikt att allmänheten har ett förtroende för JO-ämbetet, och en effektivisering är därför nödvändig. Läser man JO:s ämbetsberättelse kan man finna att antalet nyregistrerade ärenden under riksdagsåret 2009/10 var 7 444, vilket är en ökning från föregående år med 7,6 procent, och att antalet nya inspektionsärenden var 46, vilket innebär en minskning med 22 jämfört med föregående år. Antalet klagomålsärenden var 7 310, en uppgång med 8,63 procent - den högsta någonsin i JO:s 200-åriga historia. Just prövningen av klagomålsärenden tar huvuddelen av JO:s handläggningsresurser i anspråk och alltså på bekostnad av inspektionsärenden. Det stora antalet ärenden medförde att vid årets slut var fortfarande 985 ännu inte färdigbehandlade. Trots den ökade tillströmningen av ärenden minskade de outredda med 22 procent. Förslaget i betänkandet är att JO ska kunna delegera vissa ärenden till anställda inom JO-ämbetet. Man kan då fråga sig varför vi inte tillsätter fler JO för att handlägga den ökade mängden ärenden. Här är svaret att för att ämbetet inte ska förlora sin personliga karaktär ska inte fler ombudsmän tillsättas eller de ställföreträdande ombudsmännen utnyttjas så mycket mer. Det är heller inte realistiskt att räkna med ökade anslag för att bygga ut tjänstemannaorganisationen om inte JO:s uppgifter utökas. Utskottets mening är att beslut om delegering kan fattas av varje ombudsman inom sitt ansvarsområde och att en tydlig avgränsning görs av möjligheten till delegation. Långa handläggningstider har varit ett allmänt förekommande problem, och detta bör lösas upp på så sätt att JO delegerar vissa ärenden till andra tjänstemän. Fru talman! Jag yrkar bifall till förslaget i utskottets betänkande.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2011-01-26
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Delegationsbeslut inom JO-ämbetet

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar lagförslaget i bilaga 3.
    Därmed bifaller riksdagen delvis framställning 2009/10:RS5.