Aktuellt
Här hittar du den senaste informationen från riksdagen. Det går att sortera på aktuella händelser, förslag, beslut och andra dokument.
Senaste nytt
Bokpresentation: Riksdagen i tid och rum
SeminariumTorsdagen den 7 december bjuder riksdagen in till en bokpresentation med författarna till riksdagens jubileumsbok ”Riksdagen i tid och rum – historien, husen, arbetsplatsen”.
Socialutskottets öppna sammanträde om reformen av EU:s läkemedelslagstiftning
Socialutskottet anordnar ett offentligt sammanträde om reformen av EU:s läkemedelslagstiftning. Sammanträdet är öppet för allmänhet och media. Det kan ses direkt och i efterhand via riksdagens webb-tv.
Riksdagen genom historien – förändrad roll och utveckling
SeminariumOnsdagen den 6 december hålls ett seminarium som handlar om riksdagen genom historien. Under 2023 har Sverige firat 500 år som självständig nation och riksdagen har under året på olika sätt uppmärksammat utvecklingen av Sveriges styrelseskick.
Skatten på bensin, diesel och jordbruksdiesel ska sänkas
BeslutRiksdagen sa ja till sänkt skatt på bensin och diesel. Det innebär att skatten på bensin och diesel (utom akrylatbensin) sänks 2024 jämfört med den nivå som skulle gällt med nuvarande omräkningsregler.
Reduktionsplikten för bensin och diesel ska sänkas
BeslutRiksdagen röstade ja till regeringens förslag om ändring i lagen om reduktion av växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel.
EU-nämnden sammanträder med regeringen
EuFredagen den 1 december klockan 9 sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möten i EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor, transport- telekommunikations- och energifrågor, konkurrenskraft: inre marknad, industri, forskning och rymdfrågor och ekonomiska och finansiella frågor. Från regeringen deltar justitieminister Gunnar Strömmer (M), migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M), civilminister Erik Slottner (KD), utbildningsminister Mats Persson (L), statssekreterare Johan Davidson, statssekreterare Sara Modig, statssekreterare Johanna Lybeck Lilja
- Dagordning – rådet för ekonomiska och finansiella frågor
- Kommenterad dagordning – rådet för ekonomiska och finansiella frågor
- Dagordning – rådet för rättsliga och inrikes frågor
- Kommenterad dagordning – rådet för rättsliga och inrikes frågor
- Dagordning – rådet för transport- telekommunikations- och energifrågor
- Kommenterad dagordning – rådet för transport- telekommunikations- och energifrågor
Ja till ny kärnkraft i Sverige
BeslutRiksdagen sa ja till regeringens lagförslag om ny kärnkraft i Sverige. Lagändringarna gör att det blir tillåtet med nya reaktorer på andra platser än vid kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn.
Ja till utgiftsramarna och inkomsterna i budgetpropositionen för år 2024
BeslutRiksdagen sa ja till utgiftsramar och inkomstberäkning i regeringens budgetproposition för 2024. Utgifterna beräknas uppgå till 1 331 miljarder kronor och inkomsterna beräknas till 1 324 miljarder kronor.
Särskild debatt om barns och ungas kopplingar till kriminella nätverk
DebattTorsdagen den 30 november håller riksdagen en särskild debatt om barns och ungas kopplingar till kriminella nätverk. Debatten har begärts av Miljöpartiet.
Talmannens besök i Östergötlands län är inställt
PressTalman Andreas Norlén besök i Östergötlands län den 29 november är inställt på grund av sjukdom.
Näringsutskottet säger ja till ny kärnkraft i Sverige
Förslag till beslutNäringsutskottet ställer sig bakom regeringens lagförslag om ny kärnkraft i Sverige. Flera partier har lämnat reservationer.
Finansutskottet säger ja till utgiftsramarna och inkomsterna i budgetpropositionen för 2024
Förslag till beslutFinansutskottet föreslår att riksdagen säger ja till förslagen till utgiftsramar och inkomstberäkning i regeringens budgetproposition för år 2024. Förslagen bygger på en politisk överenskommelse mellan SD, M, KD och L.
Utskott säger ja till sänkt reduktionsplikt för bensin och diesel
Förslag till beslutMiljö- och jordbruksutskottet ställer sig bakom regeringens förslag om att ändra i lagen om reduktion av växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel. Flera partier har reserverat sig mot utskottets förslag.
EU-nämnden sammanträder med regeringen
EuFredagen den 24 november klockan 8.45 sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möten i EU:s ministerråd för sysselsättningsfrågor, socialpolitiska frågor samt hälso- och sjukvårdsfrågor och utrikesfrågor – handel. Från regeringen deltar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L), sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och socialminister Jakob Forssmed (KD).
- Dagordning – rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor
- Kommenterad dagordning – rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor
- Dagordning – rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor
- Kommenterad dagordning – rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor
- Dagordning – rådet för utrikesfrågor – handel
- Kommenterad dagordning – rådet för utrikesfrågor – handel
- Dagordning – rådet för råd för allmänna frågor – sammanhållning
- Kommenterad dagordning – rådet för råd för allmänna frågor – sammanhållning
Utökade möjligheter för digitala bolags- och föreningsstämmor
BeslutRiksdagen sa ja till att det blir möjligt för aktiebolag och ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar och kooperativa hyresrättsföreningar, att hålla digitala stämmor.
Effektivare verktyg vid inre utlänningskontroll
BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag att införa en möjlighet att kroppsvisitera en utlänning för att söka efter pass och andra identitetshandlingar och möjlighet att omhänderta sådana handlingar – vid en inre utlänningskontroll.
Näringsutskottets öppna sammanträde om energilagring
Den 21 november höll näringsutskottet ett öppet sammanträde om energilagring. Syftet med sammanträdet var att öka utskottets kunskaper om olika tekniker för lagring av energi och vilken roll energilagring kan ha i ett flexiblare elsystem. Debatten går att se i efterhand via webb-tv.
Särskild debatt om antisemitismen i Sverige
DebattTisdagen den 21 november klockan 13 höll riksdagen en särskild debatt om antisemitismen i Sverige. Debatten går att se i efterhand via webb-tv.
Sloveniens talman besökte Sverige
TalmannenSloveniens talman Urška Klakočar Zupančič med delegation har avlagt ett officiellt besök i Sverige 13–15 november. Talman Andreas Norlén tog emot i riksdagen.
EU-nämnden sammanträder med regeringen
EuFredagen den 17 november klockan 9 sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möten i EU:s ministerråd för utbildning, ungdom, kultur och idrott, utrikesfrågor – utveckling samt jordbruks- och fiskefrågor. Från regeringen deltar skolminister Lotta Edholm (L), socialminister Jakob Forssmed (KD), kulturminister Parisa Liljestrand (M), biståndsminister Johan Forssell (M) och landsbygdsmininster Peter Kullgren (KD)
- Dagordning – rådet för utbildning, ungdom, kultur och idrott
- Kommenterad dagordning – rådet för utbildning, ungdom, kultur och idrott
- Dagordning – rådet för utrikesfrågor utveckling
- Kommenterad dagordning – rådet för utrikesfrågor utveckling
- Dagordning – rådet för jordbruks- och fiskefrågor
- Kommenterad dagordning – rådet för jordbruks- och fiskefrågor
Kalender
Tid | Händelse |
---|---|
Konstitutionsutskottets sammanträde - granskning | |
Interpellationsdebatter, Denna händelse kommer att direktsändas tisdag 5 december 13.00 |

Riksdagens arbete med statens budget
Arbetet med statens budget för 2024 startade den 20 september när finansminister Elisabeth Svantesson (M) lämnade regeringens budgetproposition till riksdagen. Här hittar du samlad information om riksdagens arbete med statens budget 2024. Foto: Melker Dahlstrand

Nytt mötescentrum och extra plenisal under Riksplan
Riksdagen planerar för en extra plenisal samt ett nytt besöks- och mötescentrum på Riksplan. Det behövs en extra plenisal att sammanträda i om den ordinarie plenisalen inte kan användas. Genom besöks- och mötescentrumet kommer riksdagen bättre kunna presentera sin verksamhet för allmänheten, skolklasser och turister. Samtidigt uppfylls kraven på ökad säkerhet. Foto: Anders Löwdin

Från kungamakt till folkstyre – riksdagen under 500 år
I juni 2023 kunde Sverige fira 500 år som en självständig nation. Riksdagen uppmärksammar och högtidlighåller hur Sveriges styrelseskick har utvecklats, med tyngdpunkt på riksdagens roll och utveckling av dess arbetsformer under 500 år. Foto: Riksdagsförvaltningen
Bevaka riksdagsarbetet
Här finns information för dig som är journalist eller fotograf och vill arbeta i riksdagens lokaler eller på annat sätt bevaka riksdagsarbetet.
Följ och prenumerera
Det finns flera olika sätt att bevaka riksdagens arbete och beslut.