Aktuellt

Här hittar du den senaste informationen från riksdagen. Det går att sortera på aktuella händelser, förslag, beslut och andra dokument.

Välj kategori

Senaste nytt

  • Debatt om den ekonomiska vårpropositionen

    DebattMåndagen den 15 april överlämnade finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens ekonomiska vårproposition till riksdagen. Samtidigt lämnades även en vårändringsbudget för 2024. Därefter hölls en debatt där bland andra partiernas ekonomisk-politiska talespersoner deltog.

  • KU:s utfrågningar om granskningsärenden den 15 april

    UtfrågningKonstitutionsutskottet, KU, håller öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Den 15 april hölls utfrågningar med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

  • Kosovos ansökan om medlemskap i Europarådet och situationen för oppositionella i Ryssland på agendan för Europarådets parlamentariska församlings vårsession

    InternationelltDen 15–19 april hålls Europarådets parlamentariska församlings (PACE) vårsession. Sju ledamöter från riksdagens delegation deltar och församlingens ledamöter kommer debattera och rösta om ett antal förslag till gemensamma uttalanden, resolutioner.

  • Nordisk säkerhet och beredskap diskuterades på Nordiska rådets årliga temasession

    InternationelltSäkerhet, fred och beredskap i Nordatlanten. Det var huvudtemat när Nordiska rådet den 7–9 april höll sin årliga temasession i Tórshavn på Färöarna. Politiker från hela Norden samlades för att bland annat diskutera hur de nordiska länderna konkret kan stärka samarbetet inom försvar och säkerhet i Nordatlanten och Arktis.

  • Förste vice talmannen besöker Södermanland

    TalmannenFörste vice talman Kenneth G Forslund besöker Eskilstuna och Strängnäs den 15 april. Besöket genomförs i samarbete med Eskilstuna kommun och Strängnäs kommun. Programmet har fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige.

  • Öppet sammanträde i EU-nämnden

    EuEU-nämnden håller ett öppet sammanträde tisdagen den 16 april. Under sammanträdet informerar och samråder statsminister Ulf Kristersson (M) med EU-nämnden inför ett extra möte i Europeiska rådet den 17–18 april 2024.

  • Polisen får befogenheter att söka efter vapen i säkerhetszoner

    BeslutRiksdagen sa ja till ändringar i polislagen. Ändringarna innebär att polisen får utvidgade befogenheter att kroppsvisitera personer och genomsöka transportmedel för att söka efter vapen och andra farliga föremål inom ett visst område.

  • Utrikesutskottet höll öppet sammanträde om reformagendan för biståndet

    Öppet sammanträdeMed anledning av den nya inriktningen för det svenska biståndet bjöd utrikesutskottet in till ett öppet sammanträde på ämnet den 9 april. Utfrågningen går att se i efterhand via riksdagens webb-tv.

  • Justitieutskottet står bakom förslag om säkerhetszoner

    Förslag till beslutJustitieutskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i polislagen, som gör att Polismyndigheten ska kunna införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.

  • KU:s utfrågningar om granskningsärenden den 9 och 11 april

    UtfrågningKonstitutionsutskottet, KU, håller den 9 och 11 april öppna sammanträden med utfrågningar inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Utrikesminister Tobias Billström (M), utbildningsminister Mats Persson (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) frågas ut den här veckan.

  • Danmarks talman besöker Sveriges riksdag

    PressDanmarks talman Søren Gade avlägger ett officiellt besök i Sverige 8–9 april på inbjudan av talman Andreas Norlén. I den danska delegationen ingår tjänstemän från folketinget.

  • Andre vice talmannen besöker Jönköpings län

    TalmannenAndre vice talman Julia Kronlid besöker Jönköpings län den 8 april. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Brittis Benzler. Programmet har fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige.

  • Socialutskottet föreslår att det ska bli enklare att ändra kön

    Förslag till beslutSocialutskottet föreslår en ny lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och en ny lag om fastställande av kön i vissa fall, samt ett förslag till lag om upphävande av lagen om fastställande av könstillhörighet i vissa fall.

  • EU-nämnden sammanträder med regeringen

    EuFredagen den 5 april sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möte i EU:s ministerråd för ekonomiska och finansiella frågor. Regeringen rapporterar samtidigt från möten i samma ministerråd. Från regeringen deltar statssekreterare Johanna Lybeck Lilja.

  • Prisceremoni för riksdagens uppsatstävling för studenter

    SeminariumOnsdagen den 3 april uppmärksammades de vinnande uppsatserna i riksdagens uppsatstävling 2023 med prisceremoni och seminarium i Förstakammarsalen.

  • Riksdagen värd för arktisk parlamentarikerkonferens i Kiruna

    InternationelltRiksdagen stod värd för arktisk parlamentarikerkonferens den 20–22 mars i Kiruna. Klimat och avfallshantering, näringsliv och sysselsättning, hållbar gruvdrift, civil säkerhet och beredskap, utbildning och forskning var konferensens teman

  • KU:s utfrågning om granskningsärende den 4 april

    UtfrågningKonstitutionsutskottet, KU, håller öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Granskningen bygger på riksdagsledamöternas KU-anmälningar. Den 4 april hålls en utfrågning av Henrik Holmer, förvaltningschef i Regeringskansliet.

  • KU:s utfrågningar om granskningsärenden 2024

    UtfrågningKonstitutionsutskottet, KU, håller öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Granskningen bygger på riksdagsledamöternas KU-anmälningar. Flera ministrar frågas ut, bland andra statsminister Ulf Kristersson (M).

  • Parlamentarisk diplomati – bygga broar och förståelse var temat för IPU:s möte i Genève

    InternationelltDen 23–27 mars samlades den Interparlamentariska unionen (IPU) i Genève, Schweiz. Mötet präglades till stor del av parlamentariskt arbete för att bygga broar för fred och förståelse. Den svenska delegationen bestod av sju riksdagsledamöter.

  • EU-nämnden sammanträder med regeringen

    EuFredagen den 22 mars sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möte i EU:s ministerråd för jordbruks- och fiskefrågor och miljöfrågor. Regeringen rapporterar samtidigt från möten i samma ministerråd. Från regeringen deltar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och statssekreterare Daniel Westlén.

Visa alla senaste nytt
KU-utfrågning med statsminister Ulf Kristersson. Översiktsbild över de som utfrågas och konstitutionsutskottets ledamöter.
Foto: Melker Dahlstrand

KU:s utfrågningar om granskningsärenden 2024

Konstitutionsutskottet, KU, håller öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Granskningen bygger på riksdagsledamöternas KU-anmälningar. Flera ministrar frågas ut, bland andra statsminister Ulf Kristersson (M).

KU:s utfrågningar om granskningsärenden 2024

Kvällsljus på Riksdagshusets exteriör. Mitten av byggnaden är upplyst med en lila färg.
Foto: Melker Dahlstrand

Kulturnatten 2024

Lördagen den 20 april klockan 18–24 deltar riksdagen i Kulturnatt Stockholm. Du kan lära dig mer om riksdagens arbete genom att gå på en guidad tur, besöka kammarens läktare och vårt demokratitorg samt ta del av Riksdagsbibliotekets seminarier och aktiviteter.

Kulturnatten 2024

Medeltidsmuseet framifrån.
Foto: Anders Löwdin

Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan

Riksdagsförvaltningen ska ta fram en plan för hur den unika historiska miljön under Riksplan ska tillvaratas och göras tillgänglig för allmänheten i samband med den ombyggnad som planeras. Det är innebörden i det uppdrag som riksdagsstyrelsen gett riksdagsdirektören vid ett sammanträde i februari. 

Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan

Illustration: Valbås med EU-flagga bakom.
Illustration: Riksdagsförvaltningen

EU-valet 2024

I början av juni är det val till Europaparlamentet. I Sverige hålls valet den 9 juni. Då väljer medborgarna vilka som ska representera dem de kommande fem åren.

Val till Europaparlamentet 2024

Ilustration av regeringsformen, människor och de tre kronorna
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Regeringsformen 50 år

Regeringsformen är den mest grundläggande av våra fyra grundlagar. Den handlar om hur landet ska styras och utgör skyddet för alla medborgares fri- och rättigheter. I år fyller 1974 års regeringsform femtio år. 

Regeringsformen 50 år

Illustration av en presskonferens
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Bevaka riksdagsarbetet

Här finns information för dig som är journalist eller fotograf och vill arbeta i riksdagens lokaler eller på annat sätt bevaka riksdagsarbetet. 

Press

Illustration av person med dator.
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Följ och prenumerera

Det finns flera olika sätt att bevaka riksdagens arbete och beslut.

Följ och prenumerera