Aktuellt

Filtrerar på:

Vårens besökstider är släppta

Lärare Nu kan du boka vårens skolbesök. Välj mellan att boka Demokrativerkstaden, studiebesök för gymnasiet och gymnasiesärskolan, visning av Riksdagshuset eller ett digitalt studiebesök. 

Ansök om resebidrag för gymnasiebesök

Lärare Klasser som har bokat ett studiebesök för gymnasiet kan söka resebidrag från riksdagen. Syftet med bidraget är att fler skolor med långa och dyra resor till Stockholm ska få tillfälle att göra studiebesök i riksdagen. Sista ansökningsdag för vårterminen 2023 är den 15 december. 

Se fortbildningen om riksdagen och EU

Lärare Fredagen den 21 oktober anordnades en fortbildningsdag om riksdagen och EU för lärare och lärarstudenter. Du som inte hade möjlighet att vara på plats kan se den i efterhand via webb-tv.

Vårens besökstider släpps den 26 oktober

Lärare Från den 26 oktober klockan 10 är det möjligt att boka vårens besök. Välj mellan att boka Demokrativerkstaden, studiebesök för gymnasiet, visning av Riksdagshuset eller ett digitalt studiebesök. Trots att de flesta av höstens skolbesök är bokade kan det dyka upp lediga tider. Håll därför utkik efter avbokningar!

Valet 2022 – studiematerial från riksdagen

Lärare Riksdagen har ett stort pedagogiskt utbud som passar i undervisningen om höstens val. Vi erbjuder också tryckt studiematerial. För beställning av tryckt material, räkna med en leveranstid på minst fem arbetsdagar. Läsbarheten har förbättrats i några av de digitala versionerna av studiematerialen. Dessutom är de bättre anpassade till olika uppläsningsverktyg.

Ta del av fortbildningsdagen om riksdagen och valet

Lärare Den 9 maj arrangerade riksdagen en fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap och för lärarstudenter. Under dagen erbjöds föreläsningar med tjänstemän, forskare och experter om höstens val till riksdagen och hur valet påverkar riksdagens arbete. Det går att ta del av fortbildningsdagens program i efterhand via webb-tv.

Höstens tider för besök är nu släppta

Lärare Från den 27 april klockan 10 är det möjligt att boka höstens besökstider. Många vill besöka riksdagen och för närvarande är nästan alla vårens visningar bokade. Däremot kan det alltid dyka upp avbokningar så håll utkik på vår webbplats!

Studiematerial om demokratins utveckling och framtid

Lärare Demokratin fyller hundra år! Passa på att beställa eller ladda ned studiematerial som berättar historien bakom riksdagens rösträttsbeslut, om demokratins utveckling och framtid. Affischutställningen, ”Ja, må den leva, kan enkelt och kostnadsfritt sättas upp exempelvis i klassrummet. Magasinet ”Demokratin står aldrig stilla” kan beställas i klassuppsättningar.

Gymnasieklasser som besöker riksdagen kan söka resebidrag

Lärare Inför höstterminen kan klasser som bokat in ett studiebesök för gymnasiet söka resebidrag. Sista ansökningsdag för hösten är den 31 maj. Syftet med resebidraget är att underlätta för skolor med långa och dyra resor till Stockholm att besöka riksdagen.

Riksdagen och valet – fortbildningsdag för lärare den 9 maj

Lärare Den 9 maj arrangerar riksdagen en fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap och för lärarstudenter. Under dagen erbjuds föreläsningar med tjänstemän, forskare och experter om höstens val och dess påverkan på riksdagens arbete. Det finns också tillfälle att samtala med riksdagsledamöter om deras uppdrag och hur partierna förbereder sig inför valet. Fortbildningsdagen äger rum i Riksdagshuset och sänds via riksdagens webb-tv. Sista anmälningsdag var 2 maj. 

Man går in i riksdagens kammare. Foto: Riksdagsförvaltningen

Lär dig om ledamotsuppdraget i riksdagens filmserie

Lärare På riksdagens Youtubekanal finns nu andra avsnittet i filmserien Demokrati pågår där dina elever får lära sig massor om riksdagens arbete och beslut. I det nya avsnittet handlar det om ledamotens uppdrag.

Återgång till normala arbetsformer för riksdagen

Talmannen och gruppledarna har den 11 februari kommit överens om att de särskilda formerna för riksdagsarbetet, som infördes med anledning av coronapandemin, ska upphöra.

Riksdagen öppnar för skolbesök 14 mars

Lärare I enlighet med att de flesta av samhällets åtgärder mot covid-19 avvecklas öppnar riksdagen för skolbesök från och med den 14 mars. Välkommen att boka!

Anpassningar av riksdagens verksamhet tas successivt bort

Den 9 februari avvecklades de flesta av samhällets åtgärder mot covid-19. I enlighet med det tas anpassningar och begränsningar i riksdagen bort under den närmaste tiden.

Ny överenskommelse om riksdagens arbetsformer

Talmannen Talmannen och gruppledarna har den 17 januari kommit överens om delvis nya former för riksdagarbetet med anledning av pandemin.

Justerad överenskommelse om riksdagsarbetet

Talmannen och gruppledarna ingick den 10 januari en överenskommelse om formerna för riksdagsarbetet med anledning av pandemin.

Över 500 skolklasser får besök av en ledamot

Lärare Inför vårterminen har skolor haft möjlighet att boka in ett möte med en riksdagsledamot. Ledamotsbesöken är en del i att uppmärksamma hundraårsjubileet av den allmänna och lika rösträttens införande i Sverige. Men också att stärka elevernas kunskaper om riksdagens roll i vår demokrati och om uppdraget som folkvald. När anmälan stängde den 22 december hade 126 riksdagsledamöter blivit inbjudna till olika skolor. Under januari och februari kommer de att möta totalt cirka 16 720 elever.Bjud in en riksdagsledamot till skolan!

Riksdagsdirektören har beslutat om arbete hemifrån som tillfällig huvudregel

Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya rekommendationer för att minska risken för smittspridning av covid-19. För Riksdagsförvaltningen innebär det att huvudregeln för tjänstemän är att arbeta hemifrån i de fall där det är möjligt.

Beslut om att kunna delta på distans vid utskottssammanträden

Talmannen har beslutat att utskotten ska kunna besluta om deltagande på distans vid utskottssammanträden.

Uppskjuten start av visningar

Lärare Med tanke på det rådande läget skjuts startdatum för den fysiska besöksverksamheten fram. Vissa besök kommer därför att bli avbokade. De skolor vars besök har ställts in har meddelats via mejl. Om du har ett besök inbokat men inte har fått något mejl kan det vara bra att kontrollera skräppostfiltret.