Aktuellt

Mänskliga rättigheter och den ryska invasionen av Ukraina debatteras vid Europarådets parlamentariska församlings vintersession

Publicerad: 20 januari 2023 klockan 12.47

Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltar i församlingens vintersession den 23-27 januari. Frågor som kommer diskuteras är bland annat den ryska invasionen av Ukraina kopplat till mänskliga rättigheter och kampen mot könsbaserat våld.

Vid PACE:s vintersession kommer en brådskande debatt hållas om konsekvenserna av den ryska invasionen av Ukraina vad gäller mänskliga rättigheter. Vid debatten inledningstalar Oleksandra Matviichuk, ledare för de ideella organisationen Center for Civil Liberties som tilldelades Nobels fredspris 2022. Inför sessionen finns det även förslag om en aktualitetsdebatt om spänningarna mellan Pristina och Belgrad.

En av rapporterna som ska debatteras under veckan innehåller förslag inför Europarådets fjärde toppmöte för stats- och regeringschefer som är planerat att hållas i Reykjavik den 16-17 maj.

Församlingen väljer president

Vid vintersessionen ska PACE välja president och vice presidenter för 2023. Församlingen kommer även att välja domare till Europadomstolen. En av PACE:s huvuduppgifter är att granska ländernas efterlevnad av skyldigheter och åtaganden i enlighet med Europarådets stadgar. Under sessionen kommer situationen i Moldavien att debatteras.

Islands premiärminister Katrin Jakobsdóttir och den tyska utrikesministern Annalena Baerbock har bjudits in att tala vid vintersessionen. Marija Pejčinović Burić, Europarådets generalsekreterare, håller den vanliga frågestunden med medlemmarna.

Kampen mot våld mot kvinnor på agendan

En av frågorna som kommer att debatteras under veckan är kampen mot våld mot kvinnor, exempelvis debatteras en rapport om konfliktrelaterat våld. Det hålls även en gemensam debatt om Istanbulkonventionen: utveckling och utmaningar, män och pojkars roll och ansvar i att stoppa könsbaserat våld mot flickor och kvinnor och lösningar för äktenskaplig fångenskap.

Andra ämnen på dagordningen inkluderar miljöpåverkan från väpnade konflikter, Frågan om utländska Daesh-krigare och deras familjer som återvänder från Syrien och andra länder samt kontaktspårningsapplikationer: etiska, kulturella och pedagogiska utmaningar.

Ledamöter

Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling:

Mer information

Kontaktperson för media

Petra Sjöström, senior internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon: 072-716 59 25, e-post: petra.sjostrom@riksdagen.se.