Aktuellt

Rättsliga konsekvenser av det ryska anfallskriget mot Ukraina debatterades vid Europarådets parlamentariska församlings vintersession

Publicerad: 3 februari 2023 klockan 11.08

Den 23–27 januari höll Europarådets parlamentariska församling (PACE) sin vintersession. Vid sessionen debatterades bland annat de rättsliga konsekvenserna av det ryska anfallskriget mot Ukraina kopplat till mänskliga rättigheter.

Vid PACE:s vintersession hölls en brådskande debatt om konsekvenserna av den ryska invasionen av Ukraina vad gäller de rättsliga konsekvenserna och mänskliga rättigheter. Vid debatten inledningstalade Oleksandra Matviichuk, ledare för de ideella organisationen Center for Civil Liberties som tilldelades Nobels fredspris 2022.

Vid sessionen hölls även en aktualitetsdebatt om den senaste tidens spänningar mellan Pristina och Belgrad. Det hölls även en debatt om de humanitära konsekvenserna av blockaden av Latjinkorridoren. Från den svenska delegationen deltog Boriana Åberg (M) i debatten.

Islands premiärminister talade till församlingen

Mot bakgrund av det isländska ordförandeskapet i Europarådet var Islands premiärminister Katrin Jakobsdóttir inbjuden att hålla ett anförande till församlingen. Hon svarade även på frågor från medlemmarna. Man debatterade även en rapport som innehöll förslag inför Europarådets fjärde toppmöte för stats- och regeringschefer som är planerat att hållas i Reykjavik den 16–17 maj.

En annan gästtalare vid sessionen var Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock ochEuroparådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić svarade sedvanligt på frågor från medlemmarna.

Flera frågor på agendan

Under sessionsveckan debatterades en rapport om utländska Daesh-krigare och deras familjer som återvänder från Syrien. Från delegationen deltog Boriana Åberg i debatten (M). En annan rapport som debatterades behandlade frågan om miljöpåverkan vid väpnade konflikter.

Under veckan behandlades även frågor om kampen mot våld mot kvinnor, exempelvis debatterades en rapport om konfliktrelaterat våld, Istanbulkonventionen: utveckling och utmaningar, män och pojkars roll och ansvar i att stoppa könsbaserat våld mot flickor och kvinnor samt lösningar för äktenskaplig fångenskap.

Andra rapporter som behandlades under veckan handlade om en granskning av Moldaviens efterlevnad av skyldigheter och åtaganden i enlighet med Europarådets stadga och kontaktspårningsapplikationer: etiska, kulturella och pedagogiska utmaningar.

Presidenten omvald

Vid sessionen omvaldes Tiny Kox, från Nederländerna, till president för församlingen. Församlingen valde även domare till Europadomstolen från Island och Danmark.

Ledamöter

Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling:

Mer information

Kontaktperson för media

Petra Sjöström, senior internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon: 072-716 59 25, e-post: petra.sjostrom@riksdagen.se.