Aktuellt

Talmannen ledde delegation till Finland

Publicerad: 4 februari 2019 klockan 14.18

Den 31 januari till den 1 februari ledde talman Andreas Norlén en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök till Finland.

Talman Andreas Norlén skriver i gästboken hos Finlands talman Paula Risikko.

Talman Andreas Norlén skriver i gästboken hos Finlands talman Paula Risikko. Foto: Eduskunta

På programmet stod bland annat möten med talman Paula Risikko, president Sauli Niinistö och försvarsminister Jussi Niinistö. Talman Andreas Norlén med delegation träffade ledamöter i den finska riksdagen: riksdagsgrupperna, utrikesutskottet, framtidsutskottet och grundlagsutskottet.

En visning av en vandringsutställning om den svenska riksdagens firande av demokratins genombrott i Sverige stod också på agendan. 
Jag vill gärna använda vårt svenska demokratijubileum under mina utrikesresor som utgångspunkt för en diskussion om demokratin i dåtid, nutid och framtid med parlamentariker och andra i de länder jag besöker, säger talman Andreas Norlén.

representanterna för finska riksdagens partigrupper.

Talman Andreas Norlén hälsar på representanterna för finska riksdagens partigrupper. Foto: Eduskunta

De frågor som stod på dagordningen under besöket var till exempel de bilaterala parlamentariska relationerna, det svenska och det finska riksdagsvalet, nordiskt försvars- och säkerhetssamarbete samt den säkerhetspolitiska situationen i norra Europa.

Finlands president Sauli Niinistö tar emot talmannen med delegation.

Finlands president Sauli Niinistö tar emot talmannen med delegation. Foto: Riksdagsförvaltningen

En punkt som särskilt lyftes under resan var det svenska ordförandeskapet i Nordiska rådet 2019 med fokus på demokrati och folklig förankring.

I delegationen ingick riksdagsledamöterna Kenneth G. Forslund (S), Jessica Polfjärd (M) och Gunilla Carlsson (S), samt riksdagsdirektör Ingvar Mattson.