Aktuellt

Sveriges riksdag deltar i Bokmässan

Publicerad: 21 september 2018 klockan 10.58

Sveriges riksdag deltar vid Bokmässan i Göteborg den 27 september – 30 september. I montern kan du träffa riksdagsledamöter, pröva dina kunskaper om demokrati och uppleva en digital resa i riksdagen. Demokratin firar 100 år vilket uppmärksammas med en föreläsning och en utställning i form av en tidsresa.

I riksdagens monter, C02:42, kan besökare följa med på en tidsresa från 1809 fram till idag, lära sig mer om dåtidens rösträttskämpar och svara på frågesport. Här träffar du också riksdagsledamöter som du kan samtala med. Aktuellt schema för det finns i montern.

Riksdagsförvaltningens medarbetare svarar på frågor om riksdagens arbete och visar hur man hittar bland dokument på riksdagen.se och i Riksdagsbibliotekets samlingar. Ta en titt i riksdagens nypublicerade magasin "Demokratin står aldrig stilla".

Besökarna får även tillfälle att testa den digitala resan Upplev riksdagen och att skriva ner sina funderingar om framtidens demokrati i pratbubblor som publiceras på en skärm. Här får du också information om riksdagens studiematerial för skolor.

Riksdagens föreläsningar på Bokmässan

 • Torsdag 27 september kl.11
  Föreläsning: Turerna kring regeringsbildningen
  Gergö Kisch från riksdagens centralkansli berättar om regeringsbildningen.
  Plats: Lärarscenen
 • Torsdag 27 september kl.14.45
  Föreläsning: Boken Demokratins framtid
  Statsvetaren Sören Holmberg berättar om antologin Demokratins framtid, där flera av Sveriges främsta statsvetare ger sin syn på demokratins utveckling i framtiden.
  Plats: Forskartorget
 • Torsdag 27 september samt fredagen 28 september, kl.11 och kl.13
  Föreläsning: Digitaliseringen av riksdagstrycken
  Riksdagsförvaltningen har digitaliserat dokument från 450 år av riksdagsarbete. Lotta Brorsson, Riksdagsbiblioteket, berättar om hur materialet har gjorts tillgängligt och sökbart på internet.
  Plats: Kungliga Bibliotekets monter D01:01

Efter samtliga föreläsningar bjuds åhörarna in till riksdagens monter, C02:42, för att träffa föredragshållaren och ställa frågor.

För mer information

Kontakta Eva Brandorf Helsing, senior rådgivare, telefon 08-786 57 81, e-post eva.brandorf.helsing@riksdagen.se

Riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) talar med en besökare i riksdagens monter vid bokmässan.

Riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) talar med en besökare i riksdagens monter vid bokmässan. Foto: Anders Löwdin