Aktuellt

Riksdagsledamöter observerar presidentvalet i Georgien

Publicerad: 25 oktober 2018 klockan 08.03

Den 28 oktober är det presidentval i Georgien. Fem svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkar i Europa. Valobservationen i Georgien kommer att genomföras i samarbete med Europarådsdelegationen. Europarådsdelegationen arbetar för att skapa en gemensam värdegrund baserad på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. En viktig uppgift för de båda organisationerna är att övervaka parlaments- och presidentval i olika länder.

Ett 50-tal parlamentariker deltar

I valobservationen den 28 oktober deltar ett 50-tal parlamentariker från 17 av OSSE:s och Europarådets medlemsstater. Deras uppgift är att kontrollera att valet är öppet och att det genomförs på ett korrekt sätt, genom att vara på plats i utvalda delar av landet under valdagen. Parlamentarikerna kommer att observera valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

Från Sverige deltar följande riksdagsledamöter:

Presskonferens i Tbilisi den 29 oktober

Den 29 oktober kl. 14.30 hålls en presskonferens i Tbilisi där ett preliminärt uttalande om valet görs. Uttalandet publiceras på OSSE:s parlamentariska
församlings webbplats.

Kontaktperson för media

Eva Hjelm, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon +46 70 399 77 73, e-post eva.hjelm@riksdagen.se.