Aktuellt

Migration i fokus för parlamentarikermöte i Genève

Publicerad: 23 mars 2018 klockan 08.49

Den 23–28 mars leder förste vice talman Ewa Thalén Finné (M) en delegation med sju riksdagsledamöter till Interparlamentariska unionens (IPU) årliga vårförsamling i Genève, Schweiz. Högt på dagordningen står migrations- och flyktingfrågor.

Mer än 740 parlamentariker från 137 länder kommer att delta under veckan. Församlingen, som är den 138:e i ordningen, kommer bland annat att handla om fred som ett redskap för utveckling och att öka kvinnors deltagande i politiken. Även energi- och hållbarhetsfrågor finns på programmet. Ewa Thalén Finné kommer att hålla huvudanförandet i generaldebatten för den svenska delegationen, om att öka parlamentens bidrag i migrations- och flyktingfrågor.

Möten med andra länder

I samband med IPU-församlingen kommer den svenska riksdagsdelegationen också att ha bilaterala möten med politiker från andra länder och delta i ett sidoprogram. Bland annat planerar delegationen att träffa Högkommissarien för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, och Internationella rödakorsfederationen, IFRC. Samtalsämnen kommer bland annat att vara kvinnor och barn i flyktingsituationer, jämställdhetsfrågor och terrorism.

IPU – en global organisation

IPU är en global organisation för självständiga staters parlament. IPU verkar för de parlamentariska institutionernas utveckling, hjälper till med att bygga upp demokratiska funktioner, arbetssätt, och fungerande parlament. 178 medlemsländer ingår i IPU-delegationen. Sveriges riksdag har varit medlem i samarbetet sedan 1892. IPU möts två gånger per år för de årliga församlingssessionerna, på våren och hösten.

Mer information

Kontaktpersoner för media

Ledamöter

 

test

test2

test3

test4