Aktuellt

Hela Sveriges riksdag

Publicerad: 31 maj 2018 klockan 12.34

Uppdaterad: 31 maj 2018 klockan 12.46

Alla valkretsar i Sverige har fått besök av talmannen eller en vice talman tillsammans med ledamöterna från varje valkrets. 29 resor har gjorts under valperioden.

 

Delegationen står uppradade med landshövdningen och kommunalrådet i Mörbylånga

Delegationen med ledamöter, förste vice talman Ewa Thalén Finné, landshövding Thomas Carlzon (till höger) och kommunalråd i Mörbylånga kommun Henrik Yngvesson (M) (till vänster). Foto: Riksdagsförvaltningen

Startskottet gick i september 2015 när talmannen besökte Värmland och de sista två besöken gjordes den 28 maj 2018 när tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) besökte Stockholms kommun och talman Urban Ahlin besökte Skaraborg, eller Västra Götalands läns östra valkrets som det egentligen heter.

Delegationen vid besök på Södra Cell.

Besök på Södra Cell. Foto: Malin Arnesson

Alla valkretsbesök har haft olika program men fokus har alltid varit varje valkrets viktigaste framtidsfrågor. Exempel på sådana frågor är Skaraborg där temat var innovation och arbetsmarknad och i Örebro handlade det främst om infrastruktur och utbildning.

Tredje vice talmannen och landshövdingen med delegationen vid besöket i Västernorrlands läns valkrets.

Tredje vice talmannen och landshövdingen med delegationen vid besöket i Västernorrlands läns valkrets. Foto: Länsstyrelsen Västernorrland

– Riksdagen ska vara synlig i hela landet och därför har vi rest till alla landets valkretsar för att lära oss mer och diskutera vad som är de viktigaste politiska frågorna för utveckling och framtid i varje valkrets, säger Urban Ahlin.

Tidigare har talmannen genomfört vår- och höstmiddagar i Stockholm. Urban Ahlin beslutade sig istället för att lägga höstmiddagen ute i landets alla valkretsar och att dessa middagar skulle kopplas till studiebesök. Dessa talmansbesök har haft ett tydligt ledamotsperspektiv och har planerats av valkretsens ålderman (den som varit ledamot längst tid) i samarbete med landshövdingen.