Aktuellt

Avtäckning av byst till Folke Bernadottes minne

Publicerad: 29 maj 2018 klockan 12.32

På veterandagen den 29 maj avtäckte talman Urban Ahlin en porträttbyst till minne av greve Folke Bernadottes gärning och en monter med minnesföremål om veteraners uppdrag.
 

Bronsbyst av Folke Bernadotte.

Porträttbysten av Folke Bernadotte är skapad av Solveyg W Schafferer-Sigerus. Foto: Anders Löwdin

Ceremonin skedde i närvaro av H.M. Drottningen och H.K.H. Kronprinsessan samt medlemmar av familjen Bernadotte, utrikesminister Margot Wallström, överbefälhavare Micael Bydén, generaldirektör för Folke Bernadotteakademin Sven-Eric Söder, chefen för Veterancentrum Torbjörn Larsson och skulptrisen Solveyg W Schafferer-Sigerus med flera inbjudna gäster.
 
- Folke Bernadotte var en fantastisk föregångare, företrädare och förkämpe för människovärde, fred och medling. Han var en man vars gärning sannerligen gjorde skillnad, sade talman Urban Ahlin vid avtäckningen.
 
Vid veterandagen 2018 är det på dagen 70 år sedan FNs resolution 50 undertecknades. Detta ledde fram till FNs allra första internationella fredsinsats UNTSO och denna första FN-insats hade sin grund i Folke Bernadottes arbete för att mäkla fred i Mellanöstern.
 
Porträttbysten är skapad av skulptrisen Solveyg W Schafferer-Sigerus och finns att se i det västra riksdagshusets södra övergångsrum, också kallat De goda gärningarnas rum.

Där står nu även en monter innehållande föremål som representerar FN:s fredsarbete; en kikare, en krigsdagbok och FN-medaljer. De symboliserar FNs övervakning av vapenstillestånd och fredsavtal, personliga upplevelser från krig och konflikter samt varje civil eller militär veterans personliga insats.