Aktuellt

Talmannen avtäckte porträttmedaljong av Carl Bildt

Publicerad: 17 april 2018 klockan 09.12

Den 16 april avtäckte talman Urban Ahlin en porträttmedaljong av förre statsministern Carl Bildt (M) i Sveriges riksdag. Medaljongen har skapats av konstnär Rune Rydelius och gjutits av Leif Schörlin och hans team på Herman Bergman Konstgjuteri AB.

Carl Bildt bredvid sin porträttmedaljong.

Carl Bildt bredvid porträttmedaljongen skapad av Rune Rydelius. Foto: Anders Löwdin

Medaljongen är placerad i trapphallen i Östra riksdagshuset. Där finns flera minnesmärken tillägnade tidigare statsministrar.

Vid ceremonin då medaljongen avtäcktes närvarade, förutom Carl Bildt och talmannen, bland andra medlemmar ur familjen Bildt, förste vice talman Ewa Thalén Finné (M), riksdagsledamöter samt externa gäster.

Talman Urban Ahlin kommenterar porträttmedaljongen av Carl Bildt:

- Statsministerämbetet är centralt i vår svenska parlamentariska demokrati och riksdagen vill på detta vis hedra landets statsministrar. Carl Bildts politiska bana är både lång och omfattande såväl i Sverige som i världen. Nu uppmärksammar riksdagen hans gärning och statsministertid med denna porträttmedaljong.

Carl Bildt kommenterar sin statsministertid och avbildningen i riksdagshuset:

- Självfallet är det djupt hedrande med en medaljong på en vägg här i den riksdag som är vårt folkstyres centrum, och i och kring vilken jag ju verkat på ett eller annat sätt, inklusive som statsminister, i nästan ett halvt sekel. Och jag sätter speciellt värde på att medaljongen nu placeras intill motsvarande medaljong av Thorbjörn Fälldin, säger Carl Bildt och fortsätter:

- Min tid som statsminister i början av 1990-talet var en viktig och delvis dramatisk period av såväl europeisk omvandling och kris som nationella skiften och förändringar. Bland mycket annat tog vi då steget in i den Europeiska Unionen.

Om porträttmedaljongen

Förre statsministern Carl Bildt avbildas med en porträttmedaljong som placeras i trapphallen i Östra riksdagshuset. Konstnär är Rune Rydelius och medaljongen har gjutits av Leif Schörlin och hans team på Herman Bergman Konstgjuteri AB.

Arbetet för att skapa medaljongen inleddes med att riksdagens konstnärlige rådgivare, professor emeritus Kjell Strandqvist, presenterade tre konstnärer och bland dessa valde Carl Bildt skulptören Rune Rydelius. 2016 påbörjades arbetet med porträttmedaljongen.

Medaljongen modellerades först i lera, därefter lämnades en gipsavgjutning till Bergmans konstgjuteri. Den slutliga gjutningen är gjord i så kallad förlorad vaxteknik och slutligen gjuten i miljöklassad brons. Till sist patinerades porträttmedaljongen i en ljus ton enligt konstnärens anvisningar.

Riksdagen uppmärksammar tidigare statsministrar genom minnesmärken med placering i riksdagen. Den som varit statsminister i motsvarande en valperiod porträtteras genom en relief eller medaljong och den som varit statsminister sammanlagt minst tio år tillägnas en porträttbyst.