Aktuellt

Riksdagsledamöter observerar presidentvalet i Montenegro

Publicerad: 11 april 2018 klockan 10.58

Två svenska ledamöter deltar i den internationella delegation som observerar valet i Montenegro den 15 april. Jonas Gunnarsson (S) leder delegationen och Boriana Åberg (M) ingår som medlem.

Europarådets parlamentariska församling (PACE) genomför regelbundet valobservationer. Valobservationer är ett komplement till granskningen av att medlemsländernas åtaganden som medlemmar i Europarådet fullgörs. PACE har under de senaste åren engagerat sig i ett stort antal valobservationsinsatser.

Femton ledamöter ingår i delegationen

Valobservationen pågår från 13 till 16 april. Utöver PACE kommer även OSCE/ODIHR och EU-parlamentet att finnas på plats för att observera valet. Det är femton parlamentariker från totalt tolv av Europarådets medlemsländer som deltar. Delegationen kommer bland annat att träffa kandidaterna som ställer upp i valet samt representanter från civilsamhället och media innan själva valdagen.

Delegationens uppgift är att vara på plats i olika vallokaler, runt om i landet, för att bland annat observera valtillfället, förseglingen av röstsedlarna och rösträkningen. Efter valobservationen skriver de en rapport där det finns en bifogad resolution och ibland rekommendation.

Från Sverige deltar följande riksdagsledamöter:

Presskonferens den 16 april

Den 16 april kl. 15 hålls en presskonferens i Podgorica där ett preliminärt uttalande om valet görs.

PACES webbplats

Kontaktperson för media

Petra Sjöström, internationell senior rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon: +46 (0)72-716 59 25, e-post: petra.sjostrom@riksdagen.se.