Aktuellt

Nu lanseras nya webbplatsen om Sverige och EU

Publicerad: 28 september 2017 klockan 13.30

Ta en titt i viktiga EU-rum, hör Cecilia Malmström berätta om sitt jobb som EU-kommissionär, se hur riksdagens EU-arbete fungerar och mycket mer. Sveriges riksdags EU-information är en ny webbplats som på ett lättbegripligt sätt förklarar hur EU fungerar. Den ersätter den tidigare eu-upplysningen.se.

EU påverkar din vardag. Många av de beslut som våra svenska politiker tar i Sveriges riksdag grundar sig på beslut som redan tagits i EU. Politiker från Sverige är med och beslutar i EU på flera olika plan, i parlamentet, i EU-kommissionen, i ministerrådet och i Europeiska rådet. Men hur hänger allt ihop? Webbplatsen om Sverige och EU förklarar på ett enkelt sätt hur EU fungerar och vad EU spelar roll för oss som bor i Sverige.

Intervjuer och 360-bilder

Ann Linde sitter i Sveriges regering och är EU- och handelsminister. I en intervju kan du höra henne berätta om vad ministerrådet är och hur sammansättningen där ständigt förändras beroende på vilken fråga som ska diskuteras. Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström jobbar i EU-kommissionen, men vad är egentligen kommissionen? Se och hör henne själv berätta om arbetet i kommissionen. Du kan också kliva in i EU-kommissionens mötesrum i Bryssel, Jean Monnet-salen, och se dig om.

Webbplatsen guidar vidare

Innehållet på webbplatsen presenteras på olika nivåer – från lätt och sammanfattande till mer fördjupande och förklarande. Webbplatsen har också en guidande funktion. På en av huvudingångarna som heter "Du i EU" hittar du information om vilka myndigheter i Sverige och vilka institutioner inom EU som ansvarar för olika sakfrågor. På så sätt kan du få hjälp om du undrar vart du ska vända dig med en specifik fråga, exempelvis vad som gäller om du ska resa eller handla inom EU.

Tyck till om webbplatsen

Ta en titt på de olika delarna och kom gärna med synpunkter. Webbplatsen är, liksom riksdagens övriga digitala kanaler, under ständig utveckling. Alla ska kunna förstå det här med EU, hjälp oss gärna att bli ännu bättre att uppfylla detta mål.

Mer än en webbplats! Riksdagsinformation svarar på frågor om riksdagen och EU. Du kan mejla till riksdagsinformation@riksdagen.se eller ringa på telefonnummer 020-349 000 om du har frågor om Sverige och EU.

Webbplatsen Sverige riksdags EU-information