Aktuellt

Mänskliga rättigheter i fokus vid internationellt möte

Publicerad: 6 oktober 2017 klockan 14.21

Åtta riksdagsledamöter deltar när Europarådets parlamentariska församling, PACE, håller höstsession i Strasbourg den 9-13 oktober. Veckan inleddes med att välja en ny ordförande, Stella Kyriakides från Cypern.

Under mötet kommer parlamentarikerna bland annat att få rapporter om situationen i Azerbadjan, dels om mänskliga rättigheter, dels om fungerande demokratiska institutioner i landet. Det ska också ges rapporter om hur genetisk teknologi används, hur brott mot mänskligheten begångna av Daesh åtalas och straffas, samt mänskliga rättigheter för intersexpersoner, det vill säga personer som inte kan kategoriseras som entydigt kvinnliga eller manliga.

Parlamentarikerna ska också diskutera om det finns behov av ett nytt fjärde toppmöte samt behovet av att främja och stärka medlemmarnas insyn, ansvar och integritet.

Inför sessionen finns önskemål om att snarast diskutera den humanitära situationen för Rohingya, inskränkningen av rätten till undervisning i nationella minoritetsspråk i Ukraina samt behovet av en politisk lösning på krisen i Katalonien.

Dokument

Om Europarådets svenska delegation

Kontaktperson för media

Petra Sjöström, senior internationell rådgivare, Riksdagens internationella kansli, telefon 08-786 59 25, e-post petra.sjostrom@riksdagen.se.

Ledamöter

Carina Ohlsson (S)

Boriana Åberg (M)

Markus Wiechel (SD)

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Lotta Johansson Fornarve (V)

Johan Nissinen (SD)

Annicka Engblom (M)