Aktuellt

Fred och säkerhet i fokus för parlamentarikermöte i Ryssland

Publicerad: 13 oktober 2017 klockan 08.36

Den globala församlingen för världens parlament, Interparlamentariska unionen (IPU), håller sin höstsession i Sankt Petersburg den 14–18 oktober. En delegation från riksdagen deltar.

Det är det 137:e mötet i ordningen och över 2 300 personer väntas delta. Fokus ligger på fred och utveckling, nedrustning, kärnvapenfrågor samt hur man i större utsträckning involverar den privata sektorn i genomförandet av de nya hållbarhetsmålen.

Temat för generaldebatten är främjandet av kulturell mångfald och fred genom dialog mellan olika kulturer, religioner och trosinriktningar.

Den svenska IPU-delegationen har planerat att ha möten med Afghanistan, Irak och Marocko. De svenska ledamöterna ska även genomföra studiebesök med fokus på bland annat jämställdhetsfrågor och rättsväsendet i Ryssland.

Ledamöterna ska medverka vid ett seminarium om rättighetsperspektiv hos personer med funktionshinder, ett samarbete mellan svenska och tyska generalkonsulaten i Sankt Petersburg.

Det här är IPU

En  global organisation för självständiga staters parlament. IPU bildades 1889 och verkar för de parlamentariska institutionernas utveckling, hjälper till med att bygga upp demokratiska funktioner, arbetssätt, och fungerande parlament. IPU har 173 medlemsländer, Sveriges riksdag har varit medlem i samarbetet sedan 1894. IPU möts två gånger per år.

Mer information

Kontaktperson för media

Helena Lundstedt, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli,
telefon 076-861 95 16, e-post: helena.lundstedt@riksdagen.se

Ledamöter

Krister Örnfjäder (S)
Anti Avsan (M)
Monica Green (S)
Teres Lindberg (S)