Aktuellt

Talmansbesök i Israel och Palestina

Publicerad: 16 november 2017 klockan 13.09

Talman Urban Ahlin och en delegation med riksdagsledamöter gjorde officiella besök i Israel och Palestina den 12-15 november. Delegationens program hade fokus på utbildning, innovationer, forskning och situationen i regionen.

Talman Urban Ahlin tas emot i Knesset av talman Edelstein.

Talman Yuli Edelstein hälsar riksdagens talman välkommen till Knesset. Foto: Jorge Novominsky

Det officiella besöket i Israel skedde på inbjudan av talman Edelstein som också tog emot talman Ahlin och hans delegation för möte och samtal om bland annat situationen i regionen och hur parlamenten kan öka både sitt samarbete inom olika politikområden och på förvaltningsnivå.

Under dagen i parlamentet träffade talmannen bland andra också ledamöter från olika partier i Knesset, oppositionsledaren Isaac Herzog och ordföranden i det parlamentariska israelisk-svenska vänskapsförbundet Eyal Ben Reuven.

Programmet i Israel innehöll också flera studiebesök och samtal om säkerhetspolitik, innovationer och utbildning på Bialik Rogozinskolan, tankesmedjan INSS, innovationsmyndigheten och Tel Aviv University. Talmannen hedrade förintelsens offer med en kransnedläggning vid ett besök på Yad Vashem.

Talman Urban Ahlin lägger ner en krans vid minnesmonumentet för förintelsens offer Yad Vashem.

Talman Urban Ahlin lägger ner en krans för att hedra förintelsens offer. Foto: Jorge Novominsky

Under det officiella besöket i Palestina mötte talmannen och delegationen premiärminister Rami Hamdallah och utrikesminister Riyad al-Malki för möten om den aktuella situationen i Palestina och Mellanöstern.

Talmannen och riksdagsledamöterna träffade också representanter för den palestinska lagstiftande församlingen under värdskap av ledamoten Nabil Shaat.

Talman Urban Ahlin och premiärminister Rami Hamdallah.

Talman Urban Ahlin och Palestinas premiärminister Rami Hamdallah. Foto: Sveriges riksdag

Programmet innehöll också möten med representanter för FN-organ som arbetar med humanitära insatser och organisationer som arbetar med kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter i Palestina. Vid ett fältbesök i Rawabi tittade delegationen på ett stadsutvecklingsprojekt med innovationstänkande och sikte på en modern och grön livsstil.

Bygget av en ny stad i Rawadi.

I Rawabi bygger man för framtiden. Foto: Sveriges riksdag

I delegationen ingick riksdagsledamöterna Marie Granlund (S) och  Jonas Jacobsson Gjörtler (M).