Aktuellt

Utsatta grupper i fokus för globalt parlamentarikermöte i Dhaka

Publicerad: 31 mars 2017 klockan 10.19

Den 1–5 april leder talman Urban Ahlin en delegation med sex riksdagsledamöter till Interparlamentariska unionens (IPU) årliga vårsession i Dhaka, Bangladesh. På dagordningen för sessionen står ökat samarbete för politisk, ekonomisk och social rättvisa.

Sammanlagt kommer cirka 650 parlamentariker från 132 länder att delta i IPU-församlingen, inklusive mer än 50 talmän.

– Vid IPUs vårsession träffar vi parlamentariker från hela världen. Det är ett bra tillfälle att lyfta fram frågor om hur vi som parlamentariker kan bidra till en bättre värld, säger Urban Ahlin.

Sessionen, som är den 136:e i ordningen, kommer att handla om att minska ojämlikheten inom och mellan länder, med särskilt fokus på utsatta grupper som barn, kvinnor och fattiga. Talman Urban Ahlin kommer att hålla det svenska huvudanförandet i generaldebatten. Barnrättsaktivisten och fredspristagaren Kailash Satyarthi kommer att öppningstala vid mötet.

Bilaterala möten

I samband med IPU-församlingen kommer talman Urban Ahlin att genomföra en rad bilaterala möten, bland annat med Bangladesh talman Shirin Sharmin Chaudhury, utrikesminister Abul Hassan Mahmud Ali, och handelsminister Tofail Ahmed.

Studiebesök för delegationen

IPU-delegationen kommer att göra studiebesök med fokus på aktuella frågor i landet. Ett tema är konfektionsindustrin med besök till en fabrik där möten inplaneras med oberoende fackföreningar och ett Sverigestött ILO-projekt. Delegationen gör också ett fältbesök till ett Sverigefinansierat biståndsprojekt för klimatanpassning, resiliens och vatten.

Delegationen kommer också att genomföra möten och studiebesök med UN Women och bangladeshiska NGO:s om arbetet med jämställdhet, kvinnors rättigheter och mäns våld mot kvinnor. Andra möten kommer att handla om ursprungsbefolkningen i landet och situationen för rohingyaflyktingar. Även rättsväsendet kommer att ingå i den svenska delegationens program.

Den svenska delegationen

Den svenska riksdagsdelegationen består av talman Urban Ahlin, Krister Örnfjäder (S), ordförande för riksdagens IPU-delegation, Anti Avsan (M), förste vice ordförande, Monica Green (S), andre vice ordförande, Teres Lindberg (S), Kalle Olsson (S) och Johanna Jönsson (C).

IPU – en global organisation

IPU är en global organisation för självständiga staters parlament. IPU verkar för de parlamentariska institutionernas utveckling, hjälper till med att bygga upp demokratiska funktioner, arbetssätt, och fungerande parlament. 171 medlemsländer ingår i IPU-delegationen, Sveriges riksdag har varit medlem i samarbetet sedan 1894. IPU möts två gånger per år, på våren och hösten.

För mer information