Aktuellt

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Armenien

Publicerad: 31 mars 2017 klockan 11.49

Den 2 april är det parlamentsval i Armenien. Fem svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkan i Europa. Valobservation i Armenien kommer göras i samarbete med Europarådsdelegationen. Europarådsdelegationen arbetar för att skapa en gemensam värdegrund grundad på krav på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. En viktig uppgift för de båda organisationerna är att övervaka parlamentsval i olika länder.

Ett 60-tal parlamentariker deltar

I valobservationen den 2 april deltar ett 60-tal parlamentariker från 23 av OSSE:s och Europarådsdelegationens medlemsstater. Deras uppgift är att följa om valet är öppet och genomförs på ett korrekt sätt genom att vara på plats i utvalda delar av landet under valdagen. Parlamentarikerna kommer att observera valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

Presskonferens i Jerevan den 3 april

Den 3 april hålls en presskonferens i Jerevan där ett preliminärt uttalande om valet görs. Uttalandet publiceras på OSSE:s parlamentariska församlings webbplats.

Kontaktperson för media

Eva Hjelm, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon +46 (0)70-399 77 73, e-post eva.hjelm@riksdagen.se

Ledamöter