Planerat tekniskt arbete på webbplatsen

Under torsdag förmiddag pågår ett planerat tekniskt arbete på webbplatsen som kan innebära vissa störningar. Under arbetet genomförs testsändningar via webb-tv som visas på webbplatsen. Vid frågor kontakta riksdagsinformation

Aktuellt

Öppet hus i riksdagen

Publicerad: 25 mars 2017 klockan 16.10

Lördagen den 25 mars arrangerade riksdagen Öppet hus 2017. Under dagen fick besökarna möjlighet att uppleva Riksdagshuset från insidan och träffa talmannen, ledamöter, partier och utskott.

Vartannat år är det Öppet hus i riksdagen. I år var portarna till Riksdagshuset öppna mellan 12 och 16. Riksdagens kammare var öppen och där berättade talman Urban Ahlin och tjänstemän från centralkansliet om arbetet i kammaren.

Besökare i Bankhallen under Öppet hus 2017.

På kunskapstorget i Bankhallen i Riksdagshuset mötte besökarna riksdagsledamöter och tjänstemän. Foto: Melker Dahlstrand

Kunskapstorget var ett nytt inslag för i år. En plats för kunskap och dialog där besökarna fick lära sig mer om riksdagens roll i samhället, demokratins utveckling och ledamöternas uppdrag genom att prata med ledamöter och tjänstemän. På kunskapstorget fick besökarna formulera egna motionsförslag, dela med sig av tankar om vilka utmaningar som demokratin står inför och berätta vilka egenskaper de uppskattar hos politiker. Här kunde man också tävla genom att gissa vad budgetpropositionen väger. Många var med och gissade. Det rätta svaret är 9,3 kg.

Att ställa frågor till ledamöterna under frågestunden "Frågan är fri" var en annan populär punkt på programmet under Öppet hus. På plats i kammaren för att svara på besökarnas frågor fanns ledamöter från alla riksdagens partier. Frågestunden teckentolkades och går att se i efterhand via webb-tv.

För de minsta besökarna hölls en miniriksdag där barnen fick argumentera och rösta om ett lagförslag. Många av riksdagens utskott höll också öppet och berättade om sina arbetsområden. Besökarna kunde också gå på föreläsningar, bland annat berättade ledamöter om sina vägar in i politiken.

Frågestunden går att se i efterhand via webb-tv

Fullständigt program
Program för Öppet hus 2017(pdf, 929 kB)

Programmet på engelska
Open day at the Riksdag(pdf, 924 kB)

Under dagen kunde besökarna också delta i en frågesport. Det fanns frågor för både barn och vuxna utplacerade i Riksdagshuset. Här följer de rätta svaren i frågesporten.

Frågesport under Öppet hus 2017(pdf, 491 kB)