Aktuellt

Riksdagens andre vice talman besökte Skåne

Publicerad: 30 maj 2017 klockan 13.08

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) besökte Skåne södra den 29 maj tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket gjordes i samarbete med landshövding Anneli Hulthén.

Syftet med programmet var att belysa frågor som är aktuella och viktiga för framtid och utveckling i regionen och temat var från forntid till framtid. Delegationen besökte järnåldersbesättningen i Uppåkra, den nya stadsdelen Brunnshög i Lund som vuxit upp kring forskningsanläggningarna MAX IV och ESS samt diskuterade klimatanpassningsfrågor i Lomma och hamnverksamheten i Trelleborg.

De riksdagsledamöter som deltog varr Sofia Damm (KD), Fredrik Eriksson (SD), Anders Hansson (M), Rikard Larsson (S), Marianne Pettersson (S), Ewa Thalén Finné (M), Boriana Åberg (M), Gunilla Nordgren (M) och Camilla Mårtensen (L).

Dagen avslutades med en middag dit valkretsens riksdagsledamöter samt aktuella personer från regionen bjudits in. Andre vice talman och landshövdingen stod som värdar för middagen.

Bakgrund

Tidigare har talmannen genomfört vår- och höstmiddagar i Stockholm. Talman Urban Ahlin har infört att talmannens höstmiddag istället läggs ute i landets valkretsar fördelad till olika tillfällen. Talmansbesöken har ett tydligt ledamotsperspektiv och initiativet till middagarna kommer från riksdagen. Talmannen eller någon av de vice talmännen tillsammans med landshövdingen i respektive län står som värdar för evenemanget.