Aktuellt

Talman Urban Ahlin ledde nordisk-baltisk talmansdelegation till Washington DC

Publicerad: 29 juni 2017 klockan 13.37

Talman Urban Ahlin och talmännen i de nordisk-baltiska parlamenten reste den 27–29 juni till Washington för att träffa representanthusets talman Paul Ryan, senatorer och kongressledamöter.

Den nordisk-baltiska talmansdelegationen med representanthusets talman Paul Ryan.

Den nordisk-baltiska talmansdelegationen med representanthusets talman Paul Ryan. Foto: Tomas Enqvist

Under dagarna i Washington träffade delegationen talman Paul Ryan i kongressen samt hade möten med senatorer och kongressledamöter, bland dem senator Robert Menendez och minoritetsledaren i kongressen Nancy Pelosi.

Talman Urban Ahlin hälsar på minoritetsledaren i kongressen Nancy Pelosi.

Talman Urban Ahlin hälsar på minoritetsledaren i kongressen Nancy Pelosi. Foto: Tomas Enqvist

Den nordisk-baltiska talmansdelegationen hade också möten med representanter för presidentadministrationen, bland andra Andrea Thompson, nationell säkerhetsrådgivare till vicepresidenten samt Fiona Hill, senior direktör för europafrågor på Nationella säkerhetsrådet NSC.

- Det har varit bra diskussioner där vi gav en nordisk-baltisk syn på frågor som säkerhetspolitik och transatlantiskt samarbete. Vi fick också ta del av diskussionerna i den amerikanska utrikes- och inrikespolitiken, sade talman Urban Ahlin efter besöket i Washington.

Talmännen deltog vidare i ett rundabordssamtal på kongressen om säkerhetsfrågor och ekonomisk utveckling och i ett seminarium på den svenska ambassaden som handlade om hur länderna gemensamt kan möta de utmaningar som finns i norra Europa.

De nordisk-baltiska talmännens resa gav möjlighet att lyfta frågor som är av gemensamt intresse för de nordiska och baltiska länderna men också för USA, exempelvis Arktis, säkerhetssituationen i östersjöområdet, energi, miljö och kampen mot terrorism.

Den nordisk-baltiska talmansdelegationen i möte på handelsdepartementet.

Den nordisk-baltiska talmansdelegationen i möte på handelsdepartementet. Foto: Tomas Enqvist

I delegationen ingick talmännen Urban Ahlin, Sverige, Olemic Thommessen, Norge, Eiki Nestor, Estland, Ināra Mūrniece, Lettland, Viktoras Pranckietis, Litauen, Maria Lohela, Finland och Unnur Brá Konráðsdóttir, Island.