Aktuellt

Talmannens avslutnings- och avtackningstal

Publicerad: 21 juni 2017 klockan 13.55

Uppdaterad: 21 juni 2017 klockan 14.33

Den 21 juni höll talman Urban Ahlin ett tal i kammaren inför sommaren. Talmannen tackade också av de ledamöter som lämnat sina uppdrag.

Det talade ordet gäller

Ärade ledamöter,

Ett riksdagsår går mot sitt slut. Ett år fyllt av politisk verksamhet, debatter och beslut. Nästa år är det val. Med tanke på hur fort det här riksdagsåret har gått hoppas jag att ni har förberett er för att ni om ett år är mitt i en brinnande valrörelse.

Ni är 349 ledamöter som varje dag arbetar i demokratins tjänst. Ni gör varje dag insatser för att göra Sverige till ett bättre samhälle. Nästa år kommer ni att få göra det extra mycket.

Med start hösten 2018 kommer vi i riksdagen också att göra extra mycket. Vi startar då firandet av Sverige som en demokrati. Det kommer vi att fira mellan 2018 och 2022 när vi firar hundraårsjubileet av svensk demokrati. Vi avslutar firandet i januari 2022 när det är exakt 100 år sedan de första kvinnorna trädde in i riksdagen.

Redan i år kommer vi dock att fira någonting annat. Det är Riksdagsordningen som i år firar 400 år. Axel Oxenstierna höll i pennan när riksdagen fick sitt första regelverk. Riksdagsordningen är värd att uppmärksamma och vi gör det med aktiviteter som ska bidra till att öka intresset för riksdagens roll i samhället.

Och jag är glad över att vi har en riksdagsordning som det inte råder något partipolitiskt käbbel omkring utan att vi kan enas om hur våra arbetsformer ser ut här i riksdagen.

Axel Oxenstierna må ha varit framsynt men inte ens han hade i åtanke att vi någon gång skulle bli medlemmar av Europeiska unionen. Och den europeiska unionens regelverk gör ju att vi i riksdagen måste anpassa oss. Och då faller det på oss att arbeta med det. En parlamentarisk kommitté under ledning av förste vice talman Tobias Billström är i full gång med att utreda riksdagens arbete med EU-frågor. Det är tio år sedan dessa arbetsformer sågs över och faktiskt har mycket hunnit förändras. Vi behöver diskutera hur relationen, eller kontrollen, av regeringen ska se ut från riksdagens sida men också hur riksdagens relation med EU-kommissionen och dess olika förslag ska se ut. Och ni vet ju att det inte alltid är enkelt för oss ledamöter att följa med i alla EU-regelverk och alla EU-processers olika vägar.

Därför kommer ni i höst att få tillgång till en digital EU-guide. Ni kommer lätt att kunna hitta all tänkbar information om den Europeiska unionen och hur man som ledamot kan följa och påverka processen. För er kommer det att räcka med att titta i mobilen.

Och att titta ner i mobilen vet jag att ni kan!

Till hösten kommer vi också att få nya lokalföreskrifter. Anledningen till att vi har gjort om föreskriften är att skapa bättre förutsättningar för er som ledamöter och för partigrupperna att kunna bedriva politiskt arbete i riksdagen. Det blir lättare för er ledamöter att boka lokaler och ni kommer också att få möjlighet att boka större lokaler än tidigare.

Och partierna kommer att få större möjligheter att ha aktiviteter också med externa gäster för att ägna sig åt politikutveckling. I dagens föreskrift finns en bestämmelse om att det huvudsakligen ska vara ”intern karaktär”. Det tas nu bort för att möjliggöra för partigrupperna att ha möten och utveckla sin politik. Det tror jag blir väldigt bra.

Ärade ledamöter,

Ett år går väldigt fort och de flesta av er funderar redan på nästa års valrörelse. Men det finns några av oss som inte funderar så mycket på just det. Fyra personer som är här idag har avslutat sina riksdagsuppdrag. Jag vill därför vända mig direkt till er med ett varmt och stort tack för era insatser i demokratins tjänst.

***

Jan-Olof Larsson, din bana har gått från många fackliga uppdrag till kommunala uppdrag och vidare till över 14 år i riksdagen. I dig möts industrin och miljön och det har du använt i ditt riksdagsuppdrag. Här har du framför allt varit aktiv i miljö- och jordbruksutskottet men också bland annat i EU-nämnden. Du har främst arbetat med tre prioriterade frågor: Fiske, fiske och fiske.

Du är en energisk person. Som ung var du friidrottare och du har klippet kvar i steget när du tar dig fram, snabb i riksdagens korridorer. Men du tar dig fram även i politiken, stridbar och stark men alltid rättvis. Orättvisor har Jan-Olof Larsson alltid gått emot!

Du är beredd att ta fajten för det du tror på. Det spelar ingen roll om klockan är fyra på natten på en partikongress. Har partistyrelsen och jordbruksministern lagt ett dåligt förslag, ja då kräver du votering. Även om du inte vann frågan den gången hade du som kongressombud gjort allt du kunde.

Men du är också lojal och långt ifrån långsint. När ett beslut väl är fattat, då är det som gäller. Ja, tills nästa gång frågan kommer upp i alla fall. Du har varit med och format socialdemokratisk fiskepolitik och därigenom bidragit till ett hållbart fiske. Inte minst utkastförbudet, att fisk som tagits upp inte ska slängas tillbaka, har du jobbat hårt för. Jan-Olof, det är inte bara i riksdagen du är engagerad i fiskefrågor. Det är du självklart hemma i Kungshamn också. Jag önskar dig inte bara god fiskelycka utan även lycka till i dina kommunala politiska uppdrag och som sakkunnig på deltid åt Landsbygdsministern.

***

Hans Linde, du har varit riksdagsledamot i nästan elva år. Men jag måste säga att du är dig lik från tiden när jag först mötte dig i utrikesutskottet. Du är samma starka debattör idag, det är bara skägget som har tillkommit sedan dess.

Det är ju just i utrikesutskottet du mest har varit verksam här i riksdagen, även om du också haft andra uppdrag. Inte minst har du varit gruppledare för Vänsterpartiets riksdagsgrupp och det är jag som talman väldigt tacksam för. Du har också varit partiets talesperson i utrikespolitiska och HBTQ-frågor.

I utskottets sessionssal och här i kammaren har ditt engagemang varit starkt. Här har du drivit på för en rättvis och solidarisk utrikespolitik, utvecklingsfrågor och kvinnors rättigheter. Du om någon vet vikten av det som ligger bakom bokstavskombinationen SRHR!

Och kanske är det din känsla för solidaritet som har gett dig de egenskaper du förknippas med: En fin lagspelare som präglas av omtänksamhet, klokskap och kunnighet. Du tänker nytt och snabbt och vill hitta vägar framåt. Men du lägger aldrig den demokratiska processen åt sidan.

Hans, ditt engagemang som vi känner från riksdagen tar du med dig även på fritiden. Utrikespolitiken kom fram genom styrelseuppdrag i Svenska Afghanistankommittén samt din vilja att resa i världen och möta människor. Ditt driv och ditt engagemang gör intryck både på hemmaplan och internationellt.

Ja, du gör så stort intryck att du till och med har blivit utsedd till en av världens fem snyggaste politiker – i Indien! Ett sådant intryck skulle nog fler av oss vilja göra.

Jag är övertygad om att både förmågan att göra intryck, kunnigheten och engagemanget kommer att komma väl till pass i ditt nya uppdrag som ordförande i RFSU. Hans, tack för dina insatser i riksdagen och lycka till i det nya uppdraget!

***

Jag vill också vända mig till Erik Ullenhag. Erik, du har gått en lång väg i politiken. Trots det är du fortfarande lika ung.

Du började i ungdomsförbundet och var sedan partiaktiv och riksdagsledamot, partisekreterare och gruppledare, vilket jag som talman är glad över. Du har också varit statsråd. En verkligt gedigen meritlista! I riksdagen har du suttit i arbetsmarknadsutskottet, socialutskottet och finansutskottet som ordinarie ledamot och du har varit ditt partis talesperson i bland annat ekonomisk-politiska frågor och integrationsfrågor.

Man är inte aktiv som politiker så länge som du om man inte är starkt engagerad. Öppenhet och mångfald, HBTQ, klimat och miljö – det är exempel på frågor som ryms inom ditt ställningstagande för allas lika värde och rättigheter.

En kunnig person, omtänksam och vänlig, ja faktiskt en ovanligt snäll politiker, det är vad jag hör om dig. Men också att du är snabbtänkt, analytisk och en god förhandlare.

Du har humor och värme men det finns tillfällen då dessa egenskaper lyser med sin frånvaro. Det är i riksdagens innebandyhall när ditt lag har förlorat en match.

Och du är beviset på hur snabbt det kan gå till i politiken idag. Jag tänker naturligtvis på Erik Ullenhags skäggchock.

Aldrig har väl ett skägg vuxit så fort som när du intervjuades i TV klockan 19.42 är du i en nyhetssändning i TV. Tre minuter senare, 19.45, intervjuas du igen. Fast denna gång om andra frågor och med skägg. Det är klart att intervjuerna gjordes i en annan ordning och du hade rakat dig emellan men TV lade upp det så att det såg ut som om du hade en osedvanlig skäggväxt. Politiken bjuder på oanade svängar ibland!

Erik, ett stort tack för din tid i riksdagen och lycka till i ditt uppdrag som Sveriges ambassadör i Jordanien!

***

Engagemang är nyckelordet för dagen och det gäller förstås också Hans Unander. Som riksdagsledamot har du suttit i bostadsutskottet och finansutskottet där du ansvarade för AP-fonderna. Men du har också drivit många andra frågor.

Hemma i Dalarna har du varit fackligt aktiv, bland annat som ordförande för Kommunal i Dalarna. Men du har också jobbat med frågor om jakt och infrastruktur. Du har haft järnvägen i fokus men du har också varit drivande för etableringen av en flygplats i Sälen.

Ditt engagemang har du haft med dig in i riksdagsarbetet. Infrastrukturfrågorna och Dalarna har i dig haft en envis, stark och lojal talesperson. Nu när du har avgått pustar de ut i regeringskansliet eftersom du är en sådan person som verkligen kunde trycka på och hänga i när det gällt frågor som var viktiga för dig och för Dalarna – och det fick de märka av.

Jag tror att du kan vara en sådan pådrivande kraft eftersom du står stark i dina värderingar. Du använder såväl din erfarenhet och envishet som glimten i ögat för att komma framåt och åstadkomma resultat. Du är en rakryggad person som inte är rädd för att säga vad du tycker, onekligen en god egenskap för en politiker!

Och du vet vad du talar om; i vårt samhälle kan man skapa förändring och genom politiskt och fackligt engagemang kan man ta sig hela vägen till Sveriges riksdag. Det har du gjort!

Hans, tack för dina år som riksdagsledamot och all välgång önskar jag dig i din fortsatta gärning som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Malung-Sälen.

***

Jag vill också säga några ord om de ledamöter som har avgått men som inte har möjlighet att vara här idag. Jag vill naturligtvis ändå uppmärksamma deras gärning.

Håkan Juholt kom in i riksdagen 1994. Han har alltid varit en mycket engagerad politiker. Och engagerande! Få andra politiker kan som Håkan få med sig och entusiasmera åhörarna från en talarstol eller i en debatt.

Förankringen i politiken och folkrörelsearbetet är gediget – SSU, kommunpolitiken, biträdande partisekreterare och förstås partiledare. Gemensamt för alla uppdragen är att Håkan tagit sig an dem med ett starkt engagemang i frågor som varit med honom länge, som jämlikhet och fördelningspolitik. Dessutom har han ett stort kulturintresse.

Håkan har naturligtvis också en lång bana som försvarspolitiker bakom sig. Han har varit ordförande i försvarsutskottet och i Försvarsberedningen, ledamot av Utrikesnämnden och Krigsdelegationen liksom i riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling och OSSE-delegation.

Håkan ska tillträda som Sveriges ambassadör på Island och jag önskar honom all lycka till i det uppdraget.

Jag vill också tacka Ulf Berg. En gång i tiden en polis som påverkades av det han såg i sitt yrke och gav sig in i politiken för att förändra och arbeta för att ge unga en god start i livet. Ulf är en person med stort hjärta och engagemang och jag tror det ligger till grund för både hans tidigare yrkesval och hans bana i politiken.

I riksdagen var Ulf ordförande i skatteutskottet samt ledamot av miljö- och jordbruksutskottet och näringsutskottet.

Landsbygden, gröna näringar, jakt och viltvård hör också till de frågor Ulf gärna driver. Han har varit landsbygdspolitisk talesperson för sitt parti och bland annat suttit i den parlamentariska landsbygdskommittén.

Jag önskar Ulf lycka till i sitt nya uppdrag som oppositionsråd i landstinget Dalarna!

Carin Jämtin har varit riksdagsledamot i ett par olika omgångar. Hon har också varit statsråd, partisekreterare och oppositionsborgarråd. Carin har verkligen agerat både lokalt och globalt! Lokalt i Stockholm och globalt med ett starkt engagemang för miljö- och utvecklingsfrågor.

Hennes olika uppdrag kopplas samman av det som hon brinner för -  människors fri- och rättigheter, jämlikhet, miljö och demokrati.

Carin är nu tillbaka i de internationella utvecklingsfrågor där hon så länge varit aktiv. Jag vill tacka Carin för hennes tid i riksdagen och önska lycka till i det nya uppdraget som generaldirektör för Sida.

Anders Forsberg blev riksdagsledamot efter valet 2014 och har varit ledamot av miljö- och jordbruksutskottet, men var innan dess länge aktiv i sitt parti. Anders är mycket engagerad i jordbruk, skogsbruk och landsbygdsfrågor. Det märks inte minst bland hans riksdagsmotioner, debatter, skriftliga frågor och interpellationer.

Det är också frågor där han kan kombinera praktik på hemmaplan med teori i politiken. Utanför riksdagen är Anders lantbrukare så det är lätt att se det konsekventa engagemanget i hans olika roller.

Tack Anders för din tid i riksdagen!

Ärade ledamöter!

Naturligtvis vill jag också tacka alla er som kommer att återsamlas vid riksmötets öppnande i höst. Ett varmt tack för era insatser i riksdagen under det gångna riksdagsåret!

Jag vill också tacka de vice talmännen, gruppledarna och ledamöterna i riksdagsstyrelsen för ett fint samarbete. Vidare vill jag tacka riksdagsdirektören och förvaltningens anställda för ett gott arbete.

Jag önskar er alla en skön, solig och avkopplande sommar.