Aktuellt

Riksdag och regering uppvaktade Kronprinsessan på 40-årsdagen

Publicerad: 14 juli 2017 klockan 11.41

H.K.H. Kronprinsessan Victoria uppvaktades på 40-årsdagen av riksdag och regering. Vid en mottagning på det Kungliga slottet överlämnade talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven en gåva från det svenska folket.

Gåvan till Kronprinsessan Victoria är ett personligt kryddställ i silver som består av tre skålformade kryddkar. Skålen av 18 karats svenskt rödguld är till för salt. Formgivningen har inspirerats av Kronprinsessans kärlek till naturen.

Kryddställ

Formgivningen av kryddstället bygger på blommor och klättrande växters klängen. Foto: Anders Löwdin

– Gåvan kan användas när familjen samlas men också i Kronprinsessans officiella representation. Kronprinsessans fina sätt att representera Sverige och det svenska folket gör oss stolta, sa talman Urban Ahlin vid överlämnandet av gåvan.

– Kronprinsessan är ett föredöme på så många sätt – som kunglighet, som medmänniska och som förälder. Den enkelhet och värme som Kronprinsessan utstrålar gör att många kan känna sig välkomna och inkluderade. Det är väldigt fint och det är svenskt, sa statsminister Stefan Löfven och framförde gratulationer å regeringens vägnar.

Kryddstället är tillverkat av silversmeden Petronella Eriksson som är utbildad guldsmed vid guldsmedsskolan i Mjölby och har en MFA (Master of Fine Arts) som metallformgivare från Konstfack. Hon är delägare i Galleri LOD i Stockholm och medlem i Nutida Svenskt Silver. Petronella Eriksson finns representerad på Nationalmuseet och Röhsska museet. 2015 valdes hon ut att representera svenskt smide i Postens frimärksutgåva "Järn möter silver". Gravören Lisa Henrich har graverat Kronprinsessans monogram på en av skålarna.

Kryddställ i närbild.

Detaljstudie av kryddskålarna och kronprinsessans monogram. Foto: Anders Löwdin

På gratulationskortet står följande text:

Födelsedagsgåva till H.K.H. Kronprinsessan Victoria

Kryddor har alltid varit en viktig del av livet, och saltet till och med nödvändigt för människans överlevnad. Vid måltider på Kungliga slottet finns en lång kulturhistorisk tradition att duka med personliga kryddställ och saltkar till medlemmar i den kungliga familjen.

Riksdagens och regeringens gåva till Kronprinsessan Victoria är ett personligt kryddställ i silver och svenskt rödguld. Detta dekorativa bruksföremål har sin plats såväl på det festligt dukade bordet vid officiella middagar som till vardags när familj och vänner samlas kring en måltid.

Den sirliga formgivningen bygger på blommor och klättrande växters klängen och är inspirerad av Kronprinsessans kärlek till naturen.

Urban Ahlin, talman
Stefan Löfven, statsminister