Aktuellt

Fred och välstånd i fokus på OSSE:s sommarmöte

Publicerad: 13 juli 2017 klockan 12.25

Den 5–9 juli deltog åtta svenska riksdagsledamöter i OSSE:s parlamentariska församlings session i Minsk, Vitryssland. Årets tema var ökad tillit och samarbete för fred och välstånd i OSSE regionen.

Den årliga sessionen antog dokumentet Minsk-deklarationen. Den ger rekommendationer till regeringar, parlament och det internationella samfundet gällande säkerhet, ekonomi, miljö och mänskliga rättigheter.

Över 300 parlamentariker från 57 länder deltog på mötet.

Cederfelt ny vice president

Margerata Cederfelt (M) valdes till vice president i organisationen för en period om tre år. I egenskap av rapportör för kommittén för säkerhet och politik redovisade hon också en rapport som bland annat handlade om säkerhetssituationen i Ukraina och terrorism. Margareta Cederfelt (M) efterträder därmed Kent Härstedt (S) som avtackades efter tre år som vice president.

Björn Söders (SD) resolution på temat röstsäkerhet och ny teknik antogs av sessionen och blev därmed en del av slutdokumentet.

I anslutning till sessionen arrangerade den svenska delegationen ett seminarium om mänskliga rättigheter i Vitryssland under ledning av Kent Härstedt (S), ordförande för arbetsgruppen om Vitryssland samt ordförande för den svenska delegationen.

Bildades 1991

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkan i Europa. Organisationen arbetar för att förebygga konflikter och skydda mänskliga rättigheter. OSSE:s parlamentariska församling bildades 1991 och består av parlamentariker från OSSE:s 57 medlemsländer.

Kontaktperson för media

Fredrik Svensson, senior internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon +46730966467, e-post fredrik.svensson@riksdagen.se

Ledamöter