Aktuellt

Talmannen besökte Myanmar

Publicerad: 28 februari 2017 klockan 09.36

Den 22-26 februari besökte talman Urban Ahlin Myanmar tillsammans med en delegation av riksdagsledamöter och riksdagsdirektören. Efter en positiv demokratisk utveckling under de senaste åren har landets relationer med omvärlden ökat och flera kontakter tagits mellan Sverige och Myanmar.

Syftet med resan var att få en inblick i och diskutera demokratireformer, fredsprocessen, mänskliga rättigheter samt ekonomisk och social utveckling. Talmannen, som senast besökte Myanmar 2011, kunde konstatera att det varit en positiv och stark utveckling sedan dess men också att det kvarstår många svårigheter.

- En demokratisk utveckling har påbörjats och människors förväntningar är enorma. Samtidigt är utmaningarna också stora, inte minst vad gäller fred, mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling, säger talman Urban Ahlin.

I huvudstaden Nay Pyi Taw hade talmannen och delegationen möten bland annat med talmannen i parlamentets överhus U Mahn Win Khaing Than och talmannen i representanthuset U Win Myint samt möten med president U Htin Kyaw, utrikesministern och rådgivare till staten Aung San Suu Kyi samt ordföranden i en rådgivande kommission Thura U Shwe Mann.

Vid ett möte med ordföranden i olika utskott i både över- och underhuset diskuterades infrastrukturfrågor och parlamentariskt arbete.

I Yangon hölls möten med bland andra representanter för olika samhällssektorer och det civila samhället. Delegationen träffade mänskliga rättighetsaktivister, kvinnoorganisationer, journalister, entreprenörer, representanter för FN-organ som har verksamhet i Myanmar och ungdomsorganisationer. Under mötena fördes samtal om fred, fortsatt demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter för alla grupper samt ekonomisk och social utveckling.

- För att människor ska känna fortsatt förtroende för demokratin är det viktigt att det också sker förbättringar i människors vardagsliv, säger Urban Ahlin.

Flera möten tog upp också dessa aspekter av utvecklingen i Myanmar. Satsningar på nya busslinjer i Yangon, infrastruktur och nya växande näringar som turism är exempel på frågor som togs upp.

I talmannens delegation ingick riksdagsledamöterna Leif Pettersson (S), Ann-Charlotte Hammar Johnson (M) och Josef Fransson (SD) samt riksdagsdirektör Kathrin Flossing.