Aktuellt

Seminarium med Nobelpristagare om vägen till ett Nobelpris

Publicerad: 13 december 2017 klockan 09.23

Den 12 december var talmannen värd för ett seminarium med Nobelpristagare, Nobelexperter och beslutsfattare om vägen till ett Nobelpris. Seminariet tog upp frågor om med- och motgångar, vad som krävs för att bli en Nobelpristagare, både av individen och av samhället, samt politikens betydelse för forskningen.

Nobelpristagare signerar gästbok.

Talman Urban Ahlin och de tre Nobelpristagarna signerar gästboken Foto: Anders Löwdin

– Jag har varit riksdagsledamot i många år och vet hur viktig forskningen är för oss politiker. Jag tror också att det är ömsesidigt, att politiken och vetenskapen har stor nytta av varandra, sade talman Urban Ahlin i sitt inledningsanförande. 

Program

Programmet var framtaget i samarbete med Nobel Center och Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare, Rifo.

Anna Sjöström Douagi, programchef, och Gustav Källstrand, förste intendent, på Nobel Center presenterade och ledde programmet.

Göran K. Hansson, Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, samtalade med Gustav Källstrand om Nobelpristagares väg till Nobelpriset och betydelsen av kreativa forskningsmiljöer.

Gustav Källstrand samtalade med Professor Barish (Fysik), Professor Weiss (Fysik) och Professor Dubochet (Kemi) om vägen till ett Nobelpris och vilka faktorer som styr möjligheten till genombrott.

Lena Hallengren (S) och Betty Malmberg (M) från utbildningsutskottet reflekterade och samtalade om hur politiken kan underlätta forskares väg till genombrott.

Thomas Strand (S), ordförande Rifo, sammanfattade och avslutade seminariet.

Webb-tv: Seminarium med Nobelpristagare om vägen till ett Nobelpris