Aktuellt

Dopgåva till prins Gabriel från Sveriges riksdag och regering

Publicerad: 1 december 2017 klockan 13.54

Den 1 december döptes prins Gabriel. Talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven (S) närvarade vid dopet. I dopgåva från Sveriges riksdag och Sveriges regering fick prins Gabriel barnböcker med svenska visor och sånger samt ett klangspel.

Dopgåvan till prins Gabriel: två travar med barnböcker på temat musik. De är inslagna i blågula band med rosett. Längst fram ett klangspel i trä.

Dopgåva till prins Gabriel från riksdagen och regeringen Foto: Anders Löwdin

På gratulationskortet står följande:

"Dopgåva till prins Gabriel

I dopgåva av Sveriges riksdag och Sveriges regering får H.K.H. Prins Gabriel böcker med ett tvärsnitt av den svenska vis- och sångskatten för barn. Här finns både älskade klassiker och nyare sånger för såväl små som stora barn. I gåvan ingår också ett svensktillverkat klangspel.

Musik är en källa till glädje i livet och redan små barn finner stort nöje i sång och musik. Sinnena öppnas för nya intryck, känslorna väcks och fantasin sätts i rörelse. Först tryggheten i att somna till föräldrarnas vaggvisor, sedan upptäckten av kraften i den egna rösten och förmågan att skapa ljud, så småningom kanske lyckan i att behärska ett instrument. Att sjunga och spela tillsammans med nära och kära skapar också samhörighet och gemenskap över åldersgränserna.

Med dopgåvan vill vi uppmärksamma den rika skatten av svenska visor och sånger för barn. Vår förhoppning är att gåvan kommer att stimulera till både sång och musicerande."

Litteraturlista: prins Gabriels dopgåva (pdf, 1 MB)