Aktuellt

Talmannen besökte Österrike, Serbien och Kroatien

Publicerad: 28 april 2017 klockan 15.03

Den 24-27 april besökte talman Urban Ahlin Österrike, Serbien och Kroatien. Talmannen träffade bland andra sina talmanskollegor och diskussionerna handlade till exempel om migration, säkerhetsläget i Europa och bilateralt samarbete.

Talman Urban Ahlin och Österrikes talman Doris Bures

Talman Urban Ahlin och Österrikes talman Doris Bures. Foto: Österrikes parlament

Första anhalt under resan var Österrike där talmannen träffade den österrikiske talmannen Doris Bures. På programmet stod även ett möte med president Alexander Van der Bellen. Diskussionerna handlade bland annat om EU:s framtid och migrationsfrågor.

Talman Urban Ahlin och Serbiens talman Maja Gojkovic

Talman Urban Ahlin och Serbiens talman Maja Gojkovic. Foto: Serbiens parlament

Under onsdagen i Serbien träffade talmannen den serbiske talmannen Maja Gojkovic. Ämnen som togs upp var till exempel landets pågående förhandlingar om medlemskap i EU, migrationsfrågor och situationen i regionen.  Med premiärministern och blivande presidenten Aleksandar Vucic diskuterades infrastrukturprojekt som ska förbättra tillgängligheten i hela regionen. Oro uttrycktes också över utvecklingen i Bosnien Hercegovina och Makedonien och vikten av de båda ländernas integrationsarbete med EU betonades.

Talman Urban Ahlin och Kroatiens talman Bozo Petrov

Talman Urban Ahlin och Kroatiens talman Bozo Petrov. Foto: Kroatiens parlament

Resans sista dag tillbringades i Kroatien där möten med talman Bozo Petrov och premiärminister Andrej Plenkovic stod på dagordningen. Fokus för samtalen var här främst bilateralt samarbete och vikten av samarbete inom EU.