Aktuellt

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Georgien

Publicerad: 6 oktober 2016 klockan 10.37

Den 8 oktober är det parlamentsval i Georgien. Fem svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Från riksdagens OSSE-delegation deltar vice ordförande Margareta Cederfelt (M), Arhe Hamednaca (S), Göran Pettersson (M) och från riksdagens  Europarådsdelegation deltar Kerstin Lundgren (C). I valobservationen deltar även Wiwi-Anne Johansson (V).

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkan i Europa. Valobservation i Georgien kommer göras i samarbete med Europarådsdelegationen. Europarådsdelegationen arbetar för att skapa en gemensam värdegrund grundad på krav på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. En viktig uppgift för de båda organisationerna är att övervaka parlamentsval i olika länder.

Ett 70-tal parlamentariker deltar

I valobservationen den 8 oktober deltar ett 70-tal parlamentariker från flera av OSSE:s och Europarådsdelegationens medlemsstater. Deras uppgift är att kontrollera att valet är öppet och genomförs på ett korrekt sätt genom att vara på plats i utvalda delar av landet under valdagen. Parlamentarikerna kommer att observera valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

Presskonferens i Tbilisi den 9 oktober

Den 9 oktober hålls en presskonferens i Tbilisi där ett preliminärt uttalande om valet görs. Uttalandet publiceras på OSSE:s parlamentariska församlings webbplats.

Kontaktperson för media

Eva Hjelm, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon +46 (0)70-399 77 73, e-post eva.hjelm@riksdagen.se

Ledamöter