Planerat tekniskt arbete på webbplatsen

Under torsdag förmiddag pågår ett planerat tekniskt arbete på webbplatsen som kan innebära vissa störningar. Under arbetet genomförs testsändningar via webb-tv som visas på webbplatsen. Vid frågor kontakta riksdagsinformation

Aktuellt

Riksdagsledamöter observerar presidentvalet i Moldavien

Publicerad: 27 oktober 2016 klockan 15.43

Uppdaterad: 28 oktober 2016 klockan 11.33

Den 30 oktober är det presidentval i Moldavien. Fyra svenska riksdagsledamöter ingår en internationell delegation som observerar valet.

De fyra svenska riksdagsledamöter som deltar i valövervakningen ingår i riksdagens OSSE-delegation.

Valobservationen sker i samarbete med OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR), som har observatörer i landet under en längre tid före och efter valet. OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkan i Europa. Europarådet, som också deltar i valobservationen, arbetar för att skapa en gemensam värdegrund grundad på krav på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. En viktig uppgift för dessa organisationer är att övervaka parlamentsval i olika länder.

Ett 50-tal parlamentariker deltar

Totalt deltar ett 50-tal parlamentariker från närmare 20 olika länder. Deras uppgift är att kontrollera att valet är öppet och genomförs på ett korrekt sätt genom att vara på plats i utvalda delar av landet under valdagen. Parlamentarikerna kommer att observera valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

Presskonferens i Chisinau

På eftermiddagen den 31 oktober hålls en presskonferens i Chisinau där ett preliminärt uttalande om valet görs. Uttalandet publiceras på OSSE:s parlamentariska församlings webbplats.

Kontaktperson för media

Eva Hjelm, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon +46 (0)70-399 77 73, e-post eva.hjelm@riksdagen.se

Ledamöter