Aktuellt

Chiles president besökte riksdagen

Publicerad: 12 maj 2016 klockan 09.42

Chiles president Michelle Bachelet gästade riksdagen den 11 maj som en del av sitt statsbesök i Sverige. Vid en ceremoni i riksdagen avtäckte presidenten en porträttbyst av Harald Edelstam. Därefter höll presidenten ett anförande i Andrakammarsalen och svarade på frågor från riksdagsledamöter.

Talman Urban Ahlin och Chiles president Michelle Bachelet avtäcker bysten av ambassadör Harald Edelstam

Foto: Melker Dahlstrand

 

Talman Urban Ahlin tog emot när president Bachelet anlände till riksdagen. Därefter följde möte och samtal med presidenten och hennes delegation, talmannen och riksdagsledamöter. Bland annat diskuterades välfärdsfrågor, utbildning och jämställdhet.

I närvaro av kungaparet, talmannen, statsministern och inbjudna gäster hölls sedan ceremonin där bysten avtäcktes. Harald Edelstam var svensk ambassadör i Chile 1973 och hans agerande räddade många människors liv. Bysten är en donation från den chilenska staten till riksdagen och utgör ett tack för svenskt stöd till det chilenska folket och framför allt för Edelstams insatser.

President Bachelet höll ett anförande i Andrakammarsalen och svarade sedan på ledamöternas frågor. Anförandet webb-tv-sändes och kan ses i efterhand via länken nedan.

Se webb-tv från Michelle Bachelets anförande

Talmannens anförande vid avtäckningen av Edelstambysten