Aktuellt

Migration och situationen för demokratiska institutioner i Turkiet i fokus på möte i Europarådets parlamentariska församling

Publicerad: 17 juni 2016 klockan 14.22

Uppdaterad: 17 juni 2016 klockan 14.28

Den 20–24 juni är det sommarsession i Europarådets parlamentariska församling, PACE. Den svenska delegationen till PACE består av sex ordinarie ledamöter och sex suppleanter. Under sessionsveckan i Strasbourg kommer ledamöterna att debattera och rösta om ett antal resolutioner.

Högt på agendan för mötet står återigen migration och flyktingkrisen. Denna gång är fokus på situationen i Grekland och behovet av stöd till grekiska myndigheter och till det grekiska samhället. Utvecklingen i Turkiet och särskilt situationen för demokratiska institutioner står också på dagordningen.

Andra frågor som ska tas upp är behovet av att motverka översexualiseringen av barn i media och andra forum samt situationen för kvinnor inom försvaret och vikten av att motarbete genderbaserat våld i detta sammanhang. Församlingen kommer även bland annat att diskutera omfattningen av PACE-parlamentarikernas mandat och immunitet.

Det har aviserats att den ukrainska parlamentarikern och ledamoten i PACE, Nadiya Savchenko, som nyligen frigavs från ryskt fängelse, ska vara på plats och tala till församlingen.

Bland inbjudna talare märks Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Estlands premiärminister Taavi Rõivas.

Mer information

Kontaktperson för media

Anette Nilsson, senior internationell rådgivare, Riksdagens internationella kansli, telefon 072-706 57 82, e-post anette.nilsson@riksdagen.se.

Ledamöter