Aktuellt

Nya webbplatsen visar upp riksdagsarbetet mer

Publicerad: 16 juni 2016 klockan 15.00

Hur är det att bygga en ny webbplats som har nästan en halv miljon sidor? I slutet av april lanserades nya riksdagen.se efter två års utvecklingsarbete. Både allmänhet och expertgrupper har nu kunnat se att riksdagens webbplats enorma utbud blivit mer synligt.

Ledamöter i kammaren

Ledamöter sitter i kammaren. Foto: Melker Dahlstrand

300 000 dokument, 11 000 webb-tv-klipp, 1 700 nuvarande och tidigare ledamöter, voteringsresultat från så långt tillbaka som 2002/2003. Riksdagens webbplats har ett unikt utbud som gör det möjligt att följa riksdagens arbete. En bra sökfunktion är centralt för att göra allt innehåll lättillgängligt.

– Vi är stolta över den nya sökfunktionen med nya filtreringsmöjligheter, så kallade facetter, säger Hanna Bergander som varit projektledare för arbetet med den nya webbplatsen. Filtreringen gör det möjligt att enklare hitta och utforska innehållet, speciellt alla dokument.

En mer renodlad presentation

En viktig del i utvecklingen av nya webbplatsen har varit att renodla och förenkla presentationen av innehållet. Till exempel finns nu en ny avdelning för all webb-tv och avdelningen Debatter & beslut fokuserar på det som är aktuellt i kammaren.

Beslut i korthet är en viktig del av webbplatsens innehåll som sammanfattar varje beslut som riksdagen tar. Nu presenteras beslut i korthet direkt på sidan Debatter & beslut.

– Hur har den nya webbplatsen tagits emot?

– Vi har fått många positiva reaktioner, både från allmänhet och expertgrupper, säger Hanna Bergander. Vi kan se en tendens att användarna utforskar innehållet mer idag än på den tidigare webbplatsen.

Efter lanseringen har det varit flera användare som har hört av sig med frågor om det nya sättet att söka och filtrera på och var man hittar olika saker på webbplatsen. Framöver är planen att ska det bli ännu enklare att hitta och ta till sig innehållet på riksdagen.se.

– Vi ska fundera över de termer vi använder på webbplatsen och hur vi ska bli ännu bättre på att förklara så att alla förstår, säger Hanna Bergander.

Utvecklingen har skett i en öppen process

Arbetet med att ta fram webbplatsen har bedrivits i en öppen process, med publika betaversioner och här på Utvecklingsbloggen. Användare har kunnat testa funktioner och vara med och påverka. Funktioner har tillkommit, eller förbättrats, efter kommentarer från användare.

– Att jobba med betaversioner är det enda sättet att kvalitetssäkra en så här komplex webbplats, säger Hanna Bergander. Det är viktigt att hela tiden testat med riktigt material under utvecklingen och samtidigt visa upp det vi gör. Användarna är ofta de bästa testarna och hör av sig när de vill förbättra något.

Riksdagens webbplats i siffror

  • 10 250 000 besökare 2015
  • 300 000 dokument
  • Voteringar från 2002
  • 11 000 webb-tv-klipp
  • 1 697 ledamöter/personer

Fakta om webbplatsen

  • På nätet sedan 1996
  • 8-10 personer arbetar dagligen med webbplatsen
  • Webbplatsens bygger på: Episerver, riksdagens öppna data, sökmotorn SOLR och Riksdagsförvaltningens mediehanteringssystem