Planerat tekniskt arbete på webbplatsen

Under torsdag förmiddag pågår ett planerat tekniskt arbete på webbplatsen som kan innebära vissa störningar. Under arbetet genomförs testsändningar via webb-tv som visas på webbplatsen. Vid frågor kontakta riksdagsinformation

Aktuellt

Partiledarna möttes i debatt

Publicerad: 15 juni 2016 klockan 09.00

Uppdaterad: 15 juni 2016 klockan 09.36

Den 15 juni var det partiledardebatt i riksdagen. Statsminister Stefan Löfven (S) höll det första anförandet. Under denna partiledardebatt prövades nya debattregler.

I partiledardebatterna får partiledarna chansen att argumentera för den politik de vill föra. Det hålls tre partiledardebatter per år, i januari, juni och oktober. Partiledardebatten går att se direkt och i efterhand via webb-tv. Debatten tolkades även till teckenspråk och engelska.

Talarlista med debattregler

Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S) intervjuas av journalister i kammarfoajén

Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S) intervjuas av journalister utanför kammaren inför partiledardebatten 2016. Foto: Melker Dahlstrand


Nya debattregler för partiledardebatten i juni

Under partiledardebatten den 15 juni gällde nya debattregler. Syftet med förändringen är att det inte ska ta så lång tid innan alla partiledare får hålla sitt anförande.

– Jag har i samråd med gruppledarna beslutat om nya debattregler för partiledardebatten i juni. Syftet är att alla partiledarna ska få möjlighet att komma till tals tidigt i debatten. Vi hoppas naturligtvis att detta kommer att bidra till en bra debatt, säger talman Urban Ahlin.

Enligt de nya debattreglerna fick statsministern samt partiledaren för det största oppositionspartiet rätt till ett anförande på längst sju minuter. Övriga partiledare hade rätt till ett anförande på längst fem minuter. På dessa första anföranden gällde ingen replikrätt.

Därefter följde en andra omgång med anföranden på längst två minuter. På dessa anföranden gällde fri replikrätt med en repliktid på längst en minut enligt duellmetoden. Totalt fick en duell ta fyra minuter.

En skillnad jämfört med tidigare debattregler är att alla partiledare vid partiledardebatten i juni fick möjlighet att hålla sitt första anförande innan replikrundorna började. Tidigare hade samtliga partiledare rätt till ett första anförande på 10 minuter, och på varje anförande var det fri replikrätt.