Aktuellt

Riksdagsledamoten Kent Härstedt leder valövervakning i Vitryssland

Publicerad: 25 juli 2016 klockan 13.25

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) har utnämnts till särskild koordinator för organisationen OSSE:s valövervakning vid parlamentsvalet i Vitryssland den 11 september. Utnämningen har gjorts av Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkan i Europa. Ordförandeskapet i OSSE skiftar mellan de 57 medlemsländerna och det är under detta halvår Tyskland som är ordförandeland. En viktig uppgift för organisationen är att övervaka parlamentsval i olika länder och det görs ofta i nya demokratier i före detta Sovjetunionen, Central- och Östeuropa samt i Centralasien, men även i USA.

Kent Härstedt (S) är ordförande för den svenska delegationen i OSSE:s parlamentariska församling. Han har tidigare lett den svenska delegationen vid ett flertal internationella valövervakningar, men har nu alltså utsetts till särskild koordinator vid parlamentsvalet i Vitryssland i september. Uppdraget innebär att Kent Härstedt kommer att leda hela organisationens valövervakning av Vitrysslands parlamentsval.

Om OSSE-delegationen

Två valövervakare kontrollerar valurnor.

Kent Härstedt, till höger, kontrollerar en valurna i Minsk i oktober 2015. Då höll Vitryssland presidentval, hösten 2016 återvänder Härstedt för att leda OSSE:s valövervakning av parlamentsvalet i samma land. Foto: Vasily Fedosenko / TT