Aktuellt

Förste vice talman besökte Tallinn och Riga

Publicerad: 23 augusti 2016 klockan 13.02

Förste vice talman Tobias Billström (M) och riksdagsdirektör Kathrin Flossing besökte 20-22 augusti Estland och Lettland för att delta i den nordisk-baltiska talmanskonferensen samt delta i uppmärksammandet av ländernas 25 år av återupprättade självständighet.
 

Åtta personer med kransar i händerna går mot minnessten. Förste vice talman Tobias Billström (M) andra från vänster.

Förste vice talman Tobias Billström (M) deltar i kransnedläggning. Foto: Lettlands parlament


- Det nordisk-baltiska samarbetet är viktigt för Sverige. Våra länder har sedan lång tid tillbaka goda relationer och inte minst är det parlamentariska utbytet viktigt, sade Tobias Billström efter resan.
 
Först besökte de nordisk-baltiska talmännen Tallinn. I det estniska parlamentet togs de emot av talmannen Eiki Nestor. På programmet stod också möten med president Toomas Ilves samt premiärminister Taavi Rõivas.
 
Den nordisk-baltiska talmanskonferensen ägde sedan rum i Riga. Förutom parlamentariskt samarbete diskuterade konferensen bland annat säkerhetspolitik, det östliga partnerskapet och aktuella frågor på europeisk nivå som migrationsfrågor. Programmet i Riga innehöll också möten med talman Inãra Murniece och president Raimonds Vejonis.
 
Under resan uppmärksammades också de baltiska ländernas 25 år av självständighet sedan 1991. Förste vice talman deltog med de nordisk-baltiska talmännen i olika aktiviteter och ceremonier, bland annat med kransnedläggning, både i Tallinn och i Riga.