Aktuellt

Gränskontroller debatteras på Nordiska rådets temasession i Oslo

Publicerad: 14 april 2016 klockan 13.28

Efter 60 år av fri rörlighet mellan de nordiska länderna har gränskontroller införts mellan Sverige och Danmark. Hur påverkas det nordiska samarbetet och vad kan det få för konsekvenser om kontrollerna blir långvariga?

Dessa frågor kommer att debatteras när Nordiska rådets parlamentariker samlas för årets temasession den 18-19 april i Oslo. ID-kontrollerna som införts med anledning av den stora flyktingströmmen till Norden påverkar även de tusentals människor i Öresundsregionen som dagligen arbetspendlar mellan länderna.

Hans Wallmark (M) är ordförande i Nordiska rådets svenska delegation.

- Det senaste året har trycket mot Europa varit påtagligt. Många regeringar har haft svårt att visa prov på både handlingskraft och samarbetsförmåga. Inte minst i Öresundsregionen drabbas pendlare av de tillfälliga ID-kontrollerna och det här förtjänar debatt.

Även Phia Andersson (S), vice ordförande i den svenska delegationen välkomnar att Nordiska rådet lyfter denna fråga.

- Flyktingkatastrofen måste hanteras på EU-nivå, men om det visar sig att EU:s yttre gräns och det nya fördelningssystemet inte fungerar, måste vi i Norden ha en bra dialog och gemensamt fundera över hur vi ska hantera situationen.

Under temasessionen står även ett antal övriga frågor på agendan. Bland dessa finns en förstärkning av barn- och ungdomsstrategin i det nordiska samarbetet, integration av asylbarn, rörlighet, öppenhet och samarbete inom Norden samt ett stärkt samarbete med Samiskt parlamentariskt råd.

Kontaktperson för media

Lena Eklöf, delegationssekreterare, riksdagens internationella kansli, telefon 070-993 47 82, e-post lena.eklof@riksdagen.se

Om Nordiska rådet