Aktuellt

Värdeförråd gör det lättare att tolka förkortningar i öppna data

Publicerad: 23 augusti 2013 klockan 14.02

Många av de termer och begrepp som används i riksdagens databehandling anges i form av koder eller förkortningar. För att göra det lättare för dig som är utvecklare att tolka dessa koder har öppna data utökats med så kallade värdeförråd. Testa gärna dem och kom med synpunkter!

Värdeförråden finns nu tillgängliga i en första version som kommer att utökas under hösten 2013. Tanken är att du som bygger tjänster ska kunna programmera mot värdeförråden, till exempel för att kunna tolka och gruppera olika typer av debatter, dokument och organ. Värdeförråden för riksmöte och dokumenttyp kan till exempel användas för att tolka riksdagens dokument-id, som används för att identifiera dokument och debatter. Tolkningen kan även göras maskinellt.

För vissa av värdeförråden finns även sorteringsordningar, grupperingar och beskrivningar. Dessa kommer att utökas under hösten.

Fyra värdeförråd finns klara I dagsläget finns följande värdeförråd tillgängliga:

  • Organ
  • Roll
  • Riksmöte
  • Dokumenttyp

Alla värdeförråd finns i formaten XML, CSV, JSON, JSONP och HTML.

I ett senare skede kommer värdeförråden bland annat att utökas med en ordbok med förklaringar av ord som används inom riksdagens arbete samt översättningar till engelska.

Testa gärna värdeförråden och lämna dina synpunkter här på bloggen!