Säkerhetsbristerna på svenska kärnkraftverk

Interpellationsdebatt 9 november 2012

den 10 oktober

Interpellation

2012/13:23 Säkerhetsbristerna på svenska kärnkraftverk

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

Nyligen bröt sig ett stort antal aktivister in på kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. Aktivisterna kunde vara inne på området under en lång tid innan säkerhetsåtgärder vidtogs på kärnkraftverken. Aktionen blottlägger de stora säkerhetsbrister som finns på svenska kärnkraftverk. Nu kan vi vara tacksamma att aktionen gjordes av fredliga aktivister och inte av illasinnade terrorister. Miljöminister Lena Ek har nu kallat till sig Strålsäkerhetsmyndigheten och ägarna till kärnkraftverken för att reda ut säkerhetsproblemen. Det är bra att miljöministern inser bristerna i de svenska kärnkraftverken.

Under riksdagens frågestund torsdagen den 4 oktober lät det helt annorlunda. På min konkreta fråga om miljöministern kunde garantera säkerheten i de svenska kärnkraftverken svarade ministern att de svenska kärnkraftverken hade fått högsta betyg och att hon hade fullt förtroende för Strålsäkerhetsmyndigheten. Så sent som förra veckan fanns det alltså inga skäl till oro för säkerheten på svenska kärnkraftverk. Nu har miljöministern kallat till krismöte med anledning av de stora säkerhetsbristerna. Man undrar förstås vad det är som gäller.

Låt mig understryka att Forsmark är ett av de kärnkraftverk som pekas ut i de så kallade stresstester som genomförts i de 134 europeiska kärnkraftsreaktorerna. EU utpekar Forsmark som en av fyra reaktorer i Europa som inte skulle klara ett elavbrott på en timme innan en härdsmälta skulle starta.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga miljöminister Lena Ek:

Är det miljöministerns uppfattning att säkerheten är garanterad på de svenska kärnkraftverken?

Vad avser miljöministern att göra för att öka säkerheten?

Om nya åtgärder kommer att vidtas, hur bedömer miljöministern kostnaden för skattebetalarna respektive ägarna av kärnkraftverken?